Страсті Христові Василя Курилика: Франківцям презентують книгу про відомого художника


26 вересня в музеї мистецтв Прикарпаття відбудеться презентація книги Христини Береговської "Страсті Христові Василя Курилика".
Участь у заході візьмуть автор книги Х. Береговська, Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, мистецтвознавці, громадські та релігійні діячі.
 
Книга розповідає про життєвий та творчий шлях відомого канадського художника українського походження Василя Курилика, а також містить ілюстративну частину вершини релігійного мистецтва автора серії «Страсті Христові». Підбірка складається зі 160-ти творів, які вірш за віршем ілюструють «Страждання, смерть і Воскресіння Христа» за Євангелієм від Матфея. Василь Курилик - єдиний митець у світі, який зробив таку серію ілюстрацій. На сьогодні ці роботи зберігаються у музеї Ніагара Фолз у Канаді.
 
Василь Курилик  є народним художником Канади і єдиним українцем, роботи якого виставляють у будинку Генерал-губернатора Канади Rideau Hall. У Канаді про нього видано 36 книг, деякі з них публікувалися 18-ма мовами. А його роботу «Автопортрет» 1950 року нещодавно будо продано за півмільйона канадських доларів.
 
Видання «Страсті Христові» є першою книгою про мистецтво Василя Курилика в Україні і фактично є першим знайомством українців із художником-співвітчизником зі світовим ім’ям.