Стрітенська свічка та “бабські байки”


Свято Стрітення має за основу розповідь зі св. Євангелія від Луки про зустріч праведного старця Симеона та дитятка Ісуса, якого принесли до храму Пречиста Діва Марія та св. Йосиф, щоб присвятити Його Богу та принести приписану жертву.

Святкування Стрітення почалося в Єрусалимі і згодом поширилоcь по цілому Сході. Звичай святкування зі свічками пов’язують із багатою жінкою римського урядовця на ім’я Ікалія, яка між Єрусалимом та Вифлеємом збудувала  церкву на честь Пресвятої Богородиці і завела традицію на Стрітення обходити місто урочистими процесіями із запаленими свічками. Світло свічки є символом самого Христа, який сказав: “Я є Світло світу”.

Тому й ми в молитві на освячення свічок звертаємося до Бога: “Господи, Ісусе Христе, Світло правдиве, що освітлює кожну людину, яка приходить на цей світ! Пошли своє благословення на свічки оці й освяти їх світлом благодаті своєї”.

Один священик на саме свято Стрітення Господа Нашого Ісуса Христа перед самим освяченням свічок сказав дуже строго, але водночас благально: “Не вірте бабським байкам про стрітенську свічку, бо ходять чутки, що свічка має чудодійну силу. І якщо з нею зробити те і те, то буде те і те. Це все надумане, байки бабські. Це я вам говорю, священик, що освячує ці свічки. Свічка ніякої сили не має!”

Тут всі затихли, а духовний пастир продовжив: “Освячуємо свічки у церкві нашою молитвою і в молитвах на освячення свічок прохаємо про те, щоб, як запалені свічки своїм світлом розганяли нічний морок, так і наші душі, просвічені Духом Святим, уникали сліпоти духовної”.

Стрітенська свічка сильна тим, що є символом просвітлення нашого серця самим Духом Святим. Символ має наближати до Бога, а не віддаляти. Якщо цього немає й свічка сприймається просто як обряд або традиція, її ставлять на видному місці і не запалюють для молитви або й кладуть десь у скриню, то вона втрачає свій зміст і перетворюється на магізм. Магізм віддаляє від Бога і духовності.

Дорогі в Христі, зростаймо у духовній зрілості і зрозуміймо, що не сама свічка має силу, а молитва біля цієї свічки стає сильнішою, бо свічка була освячена спільною молитвою у Божому храмі.

Бог благословить кожну молитву, а на молитву перед Стрітенською свічкою звертає більшу увагу. Сам же Бог сказав, що молитва багатьох має велику силу. Тому, коли хтось молиться при Стрітенській свічці, то молиться із цілою церквою, яка й освячувала її.

Пов’язане зображення

Тому, дорога душе, прибігай до Бога у молитві. Хай уста твої шепочуть молитву до Творця, очі хай споглядають ікону, а свічка хай буде мостом єднання, де освітлені світлістю її Лик Божий і твій лик.

Це й буде твоє Стрітення, що творить видимим спасіння Твоє, приготовлене перед усіма народами на просвітлення розуму твого, і душа твоя засвітиться Божою благодаттю.

“Цього ж вечора стояла душа перед іконою, світилася свічка, погляди обох єдналися: Бог дивився на людину, людина на Бога. Було мовчання. По закінченню душа промовила: “Я знала, що не самотня на цій землі”.

Ангел, почувши це, шепнув: ” “Амінь”. Стрітення відбулось і цього року!”

Джерело: “Релігія в Україні”