Студенти медуніверситету зустрілися з ветераном ОУН-УПА Степаном Приймою


У четвер, 9 березня, в Івано-Франківському національному медичному університеті в рамках проведення Шевченківської декади відбулася зустріч студентів з ветераном ОУН-УПА Степаном Приймою на тему «Тарас Шевченко і українська національна ідея».

89-річний ветеран визвольної боротьби вирішив проводити зустрічі зі студентством, щоб нагадувати молодим людям про те, в який важкий і відповідальний час ми зараз живемо, і хоч трішки розбудити в них патріотизм і національну свідомість .пише прес-служба медуніверситету.

«Степан Васильович цитував уривки з творів Тараса Шевченка і проводив аналогії з нинішнім часом, — розповідає голова ради кураторів ІФНМУ Тетяна Князевич-Чорна. — Він представив Шевченка як месію, який передбачив майбутнє України на багато років вперед. Практично в кожній поезії Кобзаря можна впізнати українське сьогодення».

Велике зацікавлення студентів викликала розповідь Степана Прийми про своє життя. Дитиною у Львові він таємно носив картоплю до місцевої в’язниці та перекидав її через огорожу політв’язням. У зовсім юному віці він вступив до лав ОУН-УПА. Його сім’ю репресували та вислали до Сибіру. За словами Степана Прийми, в Сибіру українців поважали як працьовитий і порядний народ.

Присутніх зворушила історія, яка трапилась зі Степаном Приймою в засланні. Коли він шукав на вулиці бодай шматочок хліба, це побачив незнайомий чоловік. Він запитав хлопця, звідки він. Юний Степан відповів, що він зі Львова. Чоловік, почувши це, розповів, як він сидів у львівській в’язниці і вижив там, бо хтось перекидав через огорожу картоплю.

«Степан Васильович закликав студентів бути працьовитими, наполегливими, порядними, — говорить Тетяна Князевич-Чорна. — Він наголосив, як важливо берегти українські традиції і національну ідею, а також пам’ятати слова Великого Кобзаря. Зараз наша держава переживає дуже важкі часи, і буквально від кожного з нас залежить її майбутнє. Тільки разом ми зможемо перемогти агресора і відродитись як нація».