Створено клітини, які полюватимуть на мікробів


Біологам вдалось створити синтетичні клітини-"франкенштейни" для полювання на мікробів. Штучні клітини містять набір необхідних інструментів для виявлення і знищення бактерій.

Про це заявили вчені з Каліфорнійського університету у Дейвісі, йдеться у статті, опублікованій у журналі ACS Applied Materials & Interfaces, пише 24 канал.

Отримані структури клітинами можна назвати лише умовно – вони складаються з мембранних бульбашок і окремих очищених компонентів, необхідних для роботи, але не здатні до складної активності чи розмноження. Вони як напівживі біохімічні елементи – "франкенштейни".

Ми сконструювали штучні клітини з окремих деталей, як з конструктора Lego. Усередині ліпідних бульбашок, що нагадують мембранні структури звичайної клітини, міститься невелика ДНК, яка має строго обмежений набір генів, окремі білки та інші молекули, необхідні для їх роботи,– пояснює один з авторів Чемен Тань.

Створено клітини, які полюватимуть на мікробів

Клітини-"франкенштейни" полюватимуть на мікробів та знищуватимуть їх

Модифікована мембрана дозволяє штучним клітинам виживати у досить широкому діапазоні умов. Але коли внутрішні запаси необхідних речовин закінчаться – такі клітини загинуть.

Протягом свого життя вони діють як доволі ефективні "мисливці" за мікробами. Науковці спроектували синтетичні клітини так, щоб їх рецепторні білки реагували на присутність у середовищі молекул маркерів бактерій кишкової палички, зв'язувалися з їх поверхнею і руйнували.

У майбутньому такі синтетичні системи можуть створюватися під найрізноманітніші завдання, навіть для знищення стійких до антибіотиків бактерій в організмі хворого.