Стихійна торгівля по-коломийськи: молоко з болотом і сметана з содою


У Коломиї зі стихійною торгівлею борються вже віддавна. Втім, чи можливо її взагалі побороти - невідомо. В середмісті можна щодня побачити кілька десятків людей, які торгують на дорозі.

Біля дороги молоко продається швидше?

Вуличні продавці не бачать в цьому жодної проблеми. Навпаки переконують, що продукти, якими вони торгують, якісніші, аніж на ринку. І не лише вони такої думки. Їх захищають навіть деякі покупці. Мовляв, нічого страшного в цьому нема. Навпаки зручніше купувати на вулиці, коли біжиш з роботи додому і дорогою купуєш молоко чи сметану, а не витрачаєш час на похід на ринок. 50-річна Олеся Петрівна приїжджає чи не щодня з П’ядиків торгувати молоком і сиром. Переконує, що при дорозі набагато дешевша та якісніша продукція, аніж на ринку. Також продавці показують чек, як дозвіл на торгівлю. Цей невеликий білий клаптик паперу є перепусткою на торгівлю товаром. Його вони купують щоранку з умовою продавати за прилавком на ринку, але їх чомусь зустрічають на вулиці біля дороги.

 

Хочеш більше - розбав водою

Окрім пилюки, а також собак, які постійно ходять біля цього товару, є й інші проблеми. Більшість стихійних продавців - перекупники. Коли люди запитують про молоко, чи ранішнє воно, чи обіднє, продавці вказують на будь-яку пляшку, що стоїть під рукою. Адже самі до кінця не знають, де ранішнє, а де обіднє. Крім того, щоб молока було більше, його розбавляють водою чи іншими компонентами, а до сметани додають соду. Пляшки, в яких продають молоко, часто бувають брудними, особливо це помітно під кришкою. На дні теж можна побачити брудний осад. Якщо кожного дня проходити центральними вулицями міста, де розвинена стихійна торгівля, можна побачити, що торгують одні й ті самі жінки. Виникає запитання: а звідки у них стільки молока, сиру та сметани?

Цим питанням стурбована і директор комунального підприємства “Центральний продовольчий ринок” Ганна Риндич. Керівник каже, що у селах Коломийщини немає багато худоби. Більше її на Городенківщині. Якщо жінка утримує дві-три корови, вона не може встигати щодня продавати так багато молочної продукції. Ганна Риндич знає кількох продавчинь, які торгують молоком без жодних домішок у спеціально відведених місцях. І каже, їм вдається тричі, а то й двічі на тиждень приїжджати на ринок. Інші ж щодня стоять на вулиці і продають по 10-20 пляшок молока. У таких продавчинь справді вкрай небезпечно купувати товар.

 

Молочний відділ на ринку пустує

У молочному відділі на ринку в центрі міста є 46 столів, де можуть торгувати приблизно сотня продавців. Та тут прилавки пустують. Пропонують молочну продукцію лише п’ять-шість жінок. Однак ціни на оренду місць для торгування доволі демократичні. Як запевнила Ганна Риндич, ціни тут найнижчі на Прикарпатті. Якщо в обласному центрі один день за прилавком обійдеться продавцеві в 20 гривень, то у Коломиї ціна коливається від 3,50 до 10 грн., залежно від кількості продукції та її виду. Якщо людина продає лише одну-дві пляшки молока, то від неї не вимагають ніяких коштів. Такі зручності роблять для того, аби продавці не виходили на вулиці, а продавали на ринку, де є дах, вода та не бігають дворові тварини. Щодня по декілька разів спеціальні працівники ринку слідкують за порядком і відводять вуличних продавців продавати продукцію на ринок, втім ті повертаються і знову торгують біля дороги.

На вуличних продавців вже тривалий час скаржаться мешканці, які проживають біля ринку. Адже ті торгують під вікнами, з машинами заїжджають на тротуари, пішоходам ніде пройти. А увечері, коли всі стихійні продавці вертаються додому, на вулицях брудно, розкидані пакети та інший непотріб.

Зараз вуличних продавців - одиниці. І торгують вони здебільшого на стометрівці, біля дитячої церкви, вокзалу та вздовж вулиці Степана Бандери. Біля вокзалу також є спеціально відведений ринок з прилавками. Та вже кілька років він повністю пустує. Люди, приїжджаючи після обіду поїздом, приблизно о четвертій годині дня, поблизу вокзалу розкладають сільськогосподарську продукцію вздовж тротуару. Там людям теж практично неможливо пройти, щоб не штовхнути одне одного та переступаючи через продукти.

 

Влада і міліція штрафують стихійних продавців

На стихійну проблему в Коломиї звернув увагу навіть голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк. Нині він уважно стежить за тим, щоб вулична торгівля у Коломиї зникла. Щодня працюють наряди міліції, які контролюють порядок на вулицях міста. Стихійних продавців штрафують, товар конфісковують. З початку цього року до адміністративної відповідальності за торгівлю з рук у невстановлених місцях та незаконну торгівлю притягнуто понад 50 осіб.

- Спільно з комісією міської ради працівники міськвідділу міліції проводять заходи з недопущення стихійної торгівлі на вулицях Чайковського, Січових Стрільців, Бандери, Сагайдачного, Чорновола та пл. Ринок, - каже помічник начальника міського відділу із зв’язків з громадськістю та ЗМІ Коломийського МВ УМВС, капітан міліції Роксана Баранська. - Громадян, які будуть займатися торгівлею на вищевказаних вулицях, притягуватимуть до адміністративної відповідальності за торгівлю з рук у невстановлених місцях згідно зі ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Торгівля на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях тягне за собою накладення штрафу від 1 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої. Торгівля з рук у невстановлених місцях промисловими товарами - накладення штрафу від 6 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі.

Коломиянам далі доводиться переступати через продукти харчування просто на тротуарах. Дехто з них скаржиться, що торгівля ведеться без дотримання санітарних норм. А інші взагалі не бачать у цьому особливої проблеми. Але влада запевняє, що зможе ліквідувати стихійну торгівлю лише тоді, коли коломияни зрозуміють, що ця продукція є небезпечною для життя і самі ж перестануть її купувати.