Суд патрульного Гончарука: Свідки обвинувачення кажуть, що їм погрожували


Сьогодні, 5 червня в Івано-Франківському міському суді розпочалось судове засідання у справі Леоніда Гончарука.

До зали суду прийшли всі представики сторін. Розпочали з допиту свідків зі сторони обвинувачення, інформує креспондентка Бліц-Інфо з зали суду.

Перший свідок - військовослужбовець Мілан Рудковський. Свідок розповів, що у червні минулого року о 22:05 він з товаришем йшов додому з магазину. У двір його будинку заїхала "Шкода Октавія", за нею - поліцейський "Пріус". Звідти вийшли двоє патрульних та підійшли до машини. У машині перебувала сім'я з дітьми. За кермом була жінка. Втім, патрульна сказала, що за кермом був старший чоловік, тобто потерпілий у справі Ільницький. Пасажири "Шкоди" переконували, що за кермом була жінка.

За словами свідка, ця суперечка перейшла у сварку, бо кожен стояв на своєму. Патрульні викликали підмогу. Свідок каже що було 5-6 екіпажів. Втім, пізніше сказав, що поліцейських машин було 7-8. Все тривало аж до 1-ї ночі.

За словами свідка-перехожого, а в якийсь момент прибув командир роти Леонід Гончарук, ще пізніше - начальник поліції Дмитро Міхалець.

"Надійшла вказівка від Гончарука затримати старшого чоловіка, тобто Ільницького. Патрульні пхали його в машину насильно, хоч він не впирався. Казав, що сам поїде. Але поліція не слухала. Гончарук сказав запихати Ільницького в машину і зламав йому палець. Він кричав, аби не заламували руки, але патрульні не слухали. І не викликали йому швидку", - каже свідок.

Скільки осіб затримувало Ільницького він вже не пригадує. І хто саме - теж не знає. Але впевнений, що руки заламував Гончарук, бо він був там найвищий і їм перед тим представлявся. І коли заламував руки, то стояв позаду Ільницького. Свідок каже, що він в той момент стояв за метр від події і все бачив.

Також свідок розповів, що патрульні на нього склали за вигадане хуліганство. І навіть один патрульний через місяць, у липні, у цьому ж дворі вдарив його в груди. Свідок каже, що пройшов медосвідчення та написав заяву у прокуратуру. На його думку, копи намагаються на нього тиснути. Також патрульні погрожували йому під час суду щодо складених тієї ночі протоколів.

"Вони мені казали "Що ти робиш, в нього діти? Будеш мати то на голові". Я пішов до слідчого і про це повідомив, тому що в мене теж діти"- каже свідок. 

Заслухавши покази свідків, суд відклали до 22 червня.

Нагадаємо, командира роти патрульної поліції Івано-Франківська Леоніда Гончарука звинувачують у перевищенні службових повноважень (ч. 2 ст. 365 ККУ). Санкція статті передбачає від трьох до семи років. Командир роти прибув на підтримку колег, що зупинили автівку екс-міліціонера Михайла Ільницького. Той відмовився проходити освідчення і вів себе доволі агресивно, намагався втекти з місця події. Також на його захист кинулась вся родина, з якою він їхав в авто - дружина, син з невісткою та діти. "Відбити" п'яного водія у патрульних намагались і його знайомі, що прибули на місце. Зокрема, й відомий франківський активіст на прізвизько Хімік. Про "пригоди" тієї ночі ще в червні розповідав начальник патрульної поліції Івано-Франківська Дмитро Міхалець, виклавши відео у Facebook, який теж прибув на місці після кількогодинних баталій патрульних з "групою підтримки" Ільницького.

Пізніше Михайло Ільницький заявив, що командир роти наніс йому кілька синців на ногах та зламав мізинець, коли садив до поліцейського авто. До слова, міський суд визнав Ільницького винним за статтями 130 і 185 КУпАП – "водіння у нетверезому стані" та "злісна непокора поліції", оштрафував його на 10 200 гривень та позбавив права керувати транспортним засобом на рік. Та екс-міліціонер оскаржує постанову першої інстанції в апеляційному суді та перекладає вину на свою невістку. Мовляв, за кермом була вона. Цікаво, що покази свідків у суді розходяться з відео. До прикладу, один із свідків спершу ствержував, що був з ними в авто, потім - що йшов з магазину і побачив інцидент.

Попри те, прокуратура відкрила кримінальне провадження проти командира роти Леоніда Гончарука та подала клопотання про відсторонення його від посади. Суд його задовольнив. Цікаво, що досудове слідство триває вже кілька місяців, втім клопотання  про відсторонення патрульного від посади надійшло до суду лиш напередодні.

Михайло Ільницький - колишній міліціонер, у 2014 претендував на посаду начальника управління МВС, очолює громадську організацію "Громада і закон", у 2012 році балотувався до Верховної Ради.

До теми: Помста прокурорів? Нардеп розповів важливу деталь у справі проти патрульного

Не пив і за кермом не сидів: Апеляційний суд виправдав екс-міліціонера Ільницького.

"Судді, прокурори, ви там охреніли?!", - соцмережі про справу проти франківського патрульного.

Все, аби приховати правду? Франківського копа судять за зламаний палець п'яному екс-міліціонеру

Колишній міліціонер, якого від патрульних захищав "Хімік", у суді перекладає вину на свою невістку

Міністр МВС вручив відзнаку франківському патрульному, відстороненому від служби

Екс-міліціонер Ільницький хоче від франківського патрульного мільйон гривень за моральні страждання

Мільйона замало: Ільницький думає збільшити суму позову проти патрульного