Суд відмовився розглядати позов щодо закону про мову


Окружний адміністративний суд Києва відмовив у задоволенні заяви про забезпечення позову щодо заборони підписувати та публікувати закон про мову.

Про це повідомляється в суботу на сайті суду, пише УП

"Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши заяву про забезпечення позову щодо заборони підписувати та публікувати Закон України  "Про забезпечення функціонування української мови як державної", ухвалив відмовити у її задоволенні", - повідомили в суді.

Суд вважає, що заявником не було доведено очевидної протиправності дій спікера парламенту "в зв’язку з ненаданням жодного доказу на підтвердження такої обставини".

У суді заявили про необґрунтованість заяви та про відсутність підстав для її задоволення.

"Заява не містила обґрунтування та доказів (наприклад, статут), що подана заява та позов, який має намір подати заявник, стосуються мети (цілей), з якою створено ГО "Інститут правової політики та соціального захисту імені Ірини Бережної", що зазначена позивачем. Водночас, у заяві про забезпечення позову зазначено, що права громадської організації та її членів порушено діями Голови Верховної Ради", - йдеться також у повідомленні.

Крім того, зазначається, що під час розгляду заяви судом було встановлено, що народними депутатами, згідно з "Регламентом Верховної Ради України", ініційована процедура скасування відповідного рішення парламенту.

Нагадаємо:

  • 10 травня стало відомо, що до Окружного адмінсуду Києва надійшов позов від ГО "Інститут правової політики та соціального захисту імені Ірини Бережної", у якому просять заборонити голові Верховної Ради Андрію Парубію підписувати ЗУ "Про забезпечення функціонування української мови як державної".
  • Спікер Верховної ради Андрій Парубій заявив, що це дуже тривожна новина і "цинічна спроба проросійського реваншу".
  • Віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко висловив думку, що новообраний президент Володимир Зеленський мав би виступити на захист закону про мову, звернувшись до Окружного адмінсуду Києва.
  • 25 квітня народні депутати ухвалили закон №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який почали розглядати у другому читанні ще 28 лютого.
  • Повністю проти проголосувала фракція "Опозиційний блок".
  • Закон закріплює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська – і вона обов’язкова для органів державної влади і публічних сфер на всій території держави.
  • 26 квітня спікер Андрій Парубій повідомив, що надійшов ряд постанов про скасування закону про мову, які Верховна Рада відхилить 14 травня.