Судді Окружного адмінсуду Києва вимагають запустити процедуру імпічменту Порошенка


Судді Окружного адмінсуду Києва вимагають розпочати процедуру імпічменту чинного президента України Петра Порошенка через тиск на судову владу.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби суду, пише Громадське.

Так, колегія суддів, які винесли рішення про незаконність націоналізації «ПриватБанку» звернулася до Вищої ради правосуддя з заявами про втручання в їхню діяльність. Крім того, заяви подали керівництву Генеральної прокуратури та Державного бюро розслідувань.

Зокрема, судді просять почати розслідування відносно Порошенка, міністра юстиції Павла Петренка та голови Нацбанку Якова Смолія.

У своїх заявах судді зазначили, що заява Порошенка, якою він розкритикував рішення про незаконність націоналізації банку, є прямою загрозою судовій системі України. Судді також стверджують, що резонансні дії Порошенка, Смолія і Петренка були здійснені для тиску на них.

«Крім цього, колегія суддів переконана, що в діях представників влади є склад злочину, передбачений ч. 1 статті 109 КК України, оскільки фактично вони спрямовані на узурпацію судової гілки влади, встановлення над ним тотального контролю з метою підпорядкування своїй волі, що прямо суперечить принципам, закріпленим у Конституції України», - йдеться в повідомленні.

У заявах до Вищої ради правосуддя судді просять забезпечити захист від довільних дій керівництва країни, а також попередити подібні випадки шляхом звернення до ДБР із заявою про вчинення злочину президентом Порошенком, міністром Петренком і главою НБУ Смолієм. Крім того, судді просять ВРП ініціювати в парламенті процедуру імпічменту Порошенка.

Нагадаємо, що за декілька днів до виборів суди ухвалили кілька рішення на користь колишнього власника ПриватБанку Ігоря Коломойського. Так, 18 квітня — за три дні до другого туру виборів — Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов олігарха Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету міністрів України щодо неправомірності націоналізації ПриватБанку.

Пізніше Окружний адміністративний суд Києва ухвалив ще одне рішення на користь Коломойського, скасувавши рішення Нацбанку щодо визначення переліку пов’язаних з банком осіб. Наразі рішення судів ще не набуло законної сили, їх планують оскаржувати.