Судді закінчились: Справу Коцаби передадуть в іншу область


Сьогодні в Апеляційному суді Івано-Франківської області відбулося засідання у справі по обвинуваченню франківського блогера Руслана Коцаби у перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань.

На початку засідання головуючий суддя Надія Стефанів заявила про самовідвід. Суддя зазначила, що раніше була слідчим судею і з січня по липень 2014 року надавала дозволи на негласні слідчі дії, коли підсудний приїжджав із зони АТО. Тож не може брати участь у колегії та виносити рішення.

Повернувшись з нарадчої кімнати, колегія суддів вирішила задовільнити заяву про самовідвід головуючої судді. Відтак справу знову направили на автоматизований саморозподіл.

Водночас прес-секретар апеляційного суду Людмила Безусова-Попович зауважила, що в апеляційному судді є тільки сім суддів, двоє з них вже заявили про самовідвід, а ще троє раніше виправдали блогера. Тож фактично судді, які б могли брати участь у засіданні закінчилися. Адже у колегії має бути троє суддів, а залишились тільки два. Відтак, справу Коцаби перенаправлять до іншої області, оскільки тут її немає кому розглядати.

Колегія суддів пішла до нарадчої кімнати, аби вирішити, чи задовольнити заяву колеги.

Нагадаємо, скандального івано-франківського журналіста Руслана Коцабу затримала Служба безпеки України. Його обвинувачували за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 ч 1(державна зрада) та ст. 114 ч. 1 (перешкоджання діяльності ЗСУ). Як відомо, раніше він брав участь у телемості з ЛНР та "засвітився" у Москві на передачі каналу "Росія 1"

12 травня 2016 року Івано-Франківський міський суд виніс вирок у кримінальній справі Руслана Коцаби. Суд не побачив у діях Руслана Коцаби ознак державної зради, тому засудив за другою інкримінованою йому статтею - перешкоджання діяльності ЗСУ (ст. 114, ч. 1 ККУ). Термін - три роки та шість місяців. Та Апеляційний суд блогера виправдав.

Втім, у червні 2017 Вищий спеціалізований суд України скасував ухвалу апеляційної інстанції. На думку колегії, висновок апеляційного суду про "недоведеність винуватості Коцаби у вчиненні перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період є передчасним". Тож постановила призначити повний розгляд кримінального провадження в суді апеляційної інстанції.