Судинні хірурги ІФНМУ представили унікальне дослідження на конференції в Німеччині


Нещодавно викладачі кафедри загальної хірургії ІФНМУ Володимир та Ірина Нестеренки взяли участь в XI науковій конференції, що проходила у м. Мюнхен (Німеччина).

Лікарі презентували багаторічне наукове дослідження про «синдром лускунчика» – одну з малодосліджених патологій у сучасній медицині, повідомляє пресслужба вишу.

Асистентка кафедри загальної хірургії Ірина Нестеренко вивчає та досліджує проблематику «синдрому лускунчика» вже кілька років поспіль. На конференції закордоном вона вперше  представила доповідь про аорто-мезентеріальну компресію англійською мовою.

За словами науковиці, проблемою «синдрому лускунчика» займається не так багато фахівців не тільки в Україні, але й у світі. Тому ця тема у Мюнхені  викликала велику цікавість у європейських колег, про що свідчило чимало запитань наприкінці виступу.

«Ми презентували певною мірою унікальний досвід професора Кобзи зі Львова та наш власний, – говорить Ірина Нестеренко. – Тема цікава для багатьох насамперед тому, що в ній багато малодослідженого. Практично кожен пацієнт, який приходить до нас, попередньо безрезультатно лікується у різних фахівців із неправильно встановленим   діагнозом.».

Зазначимо, що в Україні операції з такою патологією проводять уже близько двадцяти років, проте діагностують хворобу справді вкрай рідко. Фахівці стверджують: представлена тема є дуже важлива для вивчення та дослідження у сучасній медицині, адже без правильно поставленого діагнозу та виявлення справжньої причини недуги, пацієнт не може отримати належного лікування. Це у свою чергу породжує чимало інших негативів, як от  занепокоєння пацієнта своїм станом, посилення недовіри до лікарської спільноти тощо.

Крім презентації своєї роботи, представники франківської делегації мали змогу послухати виступи закордонних колег, зокрема, про сучасні методи оперативних втручань на артеріях, аорті, про операції передтромбозу глибоких вен або нижньої порожнистої вени. Володимир Нестеренко відзначає, що особливо інформативними для нього були доповіді щодо оперативних та малоінвазивних втручань на сонних артеріях, про методики непрямого оперування, інше. «Ми у наших відділеннях судинної хірургії теж робимо відкриті втручання на сонних артеріях, каротидну ендартеректомію», – зазначив хірург.

Досвідом з Мюнхена Нестеренки вже встигли поділитися з фахівцями  обласної клінічної лікарні, а надалі сподіваються на залучення ще щиршої аудиторії до малодослідженої проблематики.  

Зауважимо, що загалом у роботі Мюнхенської конференції взяли участь більше шестисот  представників із 48 країн світу, а другою за чисельністю після німецької спільноти лікарів та науковців була делегація саме українських фахівців.