Супрун розповіла, як франківські студенти саботували іспит з медицини


З першого по третє липня студенти медичних університетів третього курсу спеціальності “Медицина” складали міжнародний іспит з основ медицини — IFOM (International Foundations of Medicine).

Іспит відбувся у рамках Єдиного державного кваліфікаційного іспиту. Напередодні виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про його результати в мережі.

Як відомо, під час іспитів студенти у багатьох містах України виходили на протестні акції, називаючи його експериментом та знущанням.

Відтак, іспит складало 10 099 студентів. Не з’явились 2783. При цьому переважна більшість — 2194 студенти не прийшли на іспит без поважної причини. Лише 45 людей не з’явились з поважної причини, яку вони підтвердили документом. Інша частина — 544 людини на час проведення іспиту були відраховані, або знаходилися в академічній відпустці.

Середній відсоток правильних відповідей — 30,2% по всій групі (що здавали українською, англійською чи російською). 

У березні студенти-медики здавали IFOM у рамках моніторингового дослідження українською мовою. Тоді середній відсоток правильних відповідей склав 26,6%. 

"Попередній аналіз результатів показує, що рейтинг кожного університету співвідноситься з явкою на іспит — медуніверситети з високою явкою мають високий рейтинговий бал за успішністю. Серед них Запорізький, Львівський, Тернопільський, Буковинський, Вінницький університети. Ті університети, які найбільше саботували, мають найнижчі бали.

Ці результати ми отримали нещодавно. Далі їх аналізуватиме спеціальна комісія у співпраці з представниками NBME з метою оцінки результатів студентів. До уваги братиметься вплив низки серйозних порушень, зафіксованих під час проведення іспиту. А їх було багато. Жодного разу за всю історію проведення іспитів державної атестації ми не стикались з таким спротивом і саботажем, як під час проведення IFOM", - підкреслює Уляна Супрун.

Як приклад, Супрун згадала події в Івано-Франківському медичному університеті (ІФНМУ).

"Студенти перекрили вхід в університет, бігали з камерами, знімали тих студентів, які намагалися йти складати іспит з погрозами, якщо ті підуть. Були також погрози спостерігачам, студенти вривалися в аудиторії, де проходили іспити. І це лише невелика частина прикладів", - зазначає міністерка.

Уляна Супрун зазначає, що в переважній більшості, студенти, які саботували іспит і не прийшли на нього, — це студенти-іноземці.

"По суті ті, хто приїхав в Україну не отримувати знання лікаря, а просто придбати диплом. Бо тут до впровадження цього іспиту така опція завжди була. Але IFOM — це повністю незалежний іспит, який виключає таку можливість. І його введення означає фактично нову еру в медичній освіті в Україні. Це кінець епохи продажу дипломів лікаря. Для всіх" - наголошує Супрун.

До теми: STOP IFOM: Франківські студенти-медики проти нового іспиту і хочуть судитися з МОЗ

У Франківську студенти-іноземці протестують проти несправедливості під час здачі КРОКу