Супрун руйнує міфи: Медична маска не захищає від бактерій на вулиці


Хірургічна маска не захищає від зараження хворобами. Це особливо важливо усвідомлювати в період, коли багато людей починають хворіти на застуду та грип.

Це досить відомий факт, втім, досі багато хто впевнено стверджує: одягаючи маску ми захищаємо свої дихальні шляхи від потрапляння збудників. Часом навіть називають хірургічні маски відповідною абревіатурою – засіб індивідуального захисту (ЗІЗ).

Хоча хірургічна маска і має певні переваги, вона працює та захищає не зовсім так, як здається. Роз’яснення внесе Infection Control in Ukraine/ Інфекційний контроль в Україні, про це написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Хірургічна маска захищає медика від великих крапель та бризок біологічних рідин пацієнта (при проведенні різноманітних процедур – від клінічного огляду до хірургічних маніпуляцій; чи просто при контакті з пацієнтом в коридорі).

Також вона зменшує кількість та відстань, на яку поширюються великі краплі – тобто призначена для зменшення виділення збудників інфекційних хвороб З дихальних шляхів.

Тобто маски необхідно одягати пацієнтам з метою меншого поширення інфекцій в закритих приміщеннях, або тим, хто здійснює оперативні втручання.

Натомість хірургічні маски НЕ призначені для захисту від потрапляння збудників В дихальні шлях, тобто вона не захищає від хвороб тих, хто власне її вдягає.

Це чітко прописано у державному стандарті України – ДСТУ EN 14683:2014 та відповідає європейським нормам.

Що ж тоді відноситься до ЗІЗ? Простий приклад – респіратори.

На відміну від масок, через респіратор здійснюється фільтрація дрібних часточок (що можуть залишатись в повітрі протягом тривалого періоду часу).

Дизайн респіраторів передбачає щільне прилягання до обличчя (чого ми не спостерігаємо при використанні масок, й зокрема це сприяє потоку повітря через краї). Ступінь функціональної здатності респіратору фільтрувати повітря можна визначити за спеціальним маркуванням на ньому (чого не має на масках).

Тож як індивідуальний захист медичних працівників однозначно рекомендується використовувати респіратори. Відповідно до Закону України «Про охорону праці» роботодавець – головний лікар, або департамент охорони здоров’я – має забезпечити своїх працівників необхідним оснащенням.

І ще, хірургічні маски також неефективні на вулиці.