Супрун: Сушіння рук після використання вбиральні не робить їх чистими


Результати досліджень останніх років показали, що сушарки для рук є дуже небезпечні для здоров‘я. Майже як у хорорі про повстання машин - вони акумулюють різні бактерії та мікроорганізми з повітря приміщення, а потім випускають їх назад, в тому числі на ваші вже чисті руки.

Тому коли ви миєте руки після використання вбиральні, а потім висушуєте з допомогою сушарки, вони можуть залишитись не такими чистими, як ви думаєте. Про це у мережі Facebook написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Загалом досліджень на цю тему було проведено досить багато, і їх результати часто суперечать одне одному:

- Деякі дослідження вказують, що бактерії в сушарках є і їх надзвичайно багато. Більш того, їх кількість зростає мало не в геометричній прогресії в залежності від тривалості утримання посудини для дослідження під потоком повітря з сушарки.

- Інші вказують, що не все так страшно, якщо слідкувати за гігієною пристрою та змінювати фільтри. За результатами досліджень, фільтри допомагають зменшити кількість бактерій та мікроорганізмів майже на 75%.

- Є дослідження, які не рекомендують використовувати сушарки в лікарнях, адже деякі з виявлених бактерій можуть викликати інфекцію у людей зі слабким імунітетом.

- Взагалі нема різниці, чим сушити вимиті руки.

У цій незрозумілості можна було б просто припинити сушити руки сушаркою та бути захищеним від бактерій. Але, насправді, бактерії на вологих руках теж розповсюджуються та навіть передаються швидше. Тому сушіння рук - невіддільний крок у процесі миття рук, яким не можна нехтувати.

Тож які можуть бути рекомендації:

- Якщо ви щасливий власник сушарки для рук - вчасно змінюйте фільтри. Це стосується передусім адміністрацій закладів, які відвідує велика кількість людей. У кожного фільтра для сушарки є термін придатності. Не використовуйте його, коли вже настав час заміни!

- Поставте в приміщенні одноразові рушники для рук. Це найбільш безпечний та швидкий метод сушіння рук з точки зору гігієни.

- Якщо маєте вибір між сушаркою та рушником - обирайте рушник. Особливо, якщо ви працівник системи охорони здоров‘я.

На перший погляд це дуже прості речі, проте саме на них будується наше з вами здоров’я. Мийте та сушіть руки ретельно і будьте здорові.