Світлі перспективи Івано-Франківська чи кредитна кабала?


Влада Івано-Франківська вирішила здійснити зовнішнє запозичення шляхом залучення кредиту Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО). Залучені кошти — 4 млн. гривень планують витратити на підвищення ефективності й надійності вуличного освітлення. Як повідомив начальник управління економічного та інтеграційного розвитку МВК Богдан Білик, рада директорів НЕФКО схвалила виділення цього кредиту і тепер черга — за міською владою. За словами Б. Білика, кредит надають терміном на п’ять років п

За ці кошти в місті замінять 2,2 тис. світильників із лампочками розжарювання на світильники зі світлодіодними лампами, замінять частину повітряних ліній та опор, а також придбають аварійну машину з вишкою. Як сказав Б. Білик, проект передбачає реконструкцію систем освітлення в центральній частині міста, а також уздовж великих магістральних вулиць. За підрахунками фахівців, після модернізації системи освітлення місто зможе на 28% зменшити споживання електроенергії. Загалом вдасться зекономити близько мільйона гривень на рік. Кредит НЕФКО надають на умовах співфінансування, тобто міська влада повинна, зі свого боку, виділити ще три мільйони гривень на реалізацію проекту. В разі позитивного рішення міської ради місто зможе отримати гроші в грудні цього року і протягом 2015-го здійснити модернізацію системи освітлення.
Попри очевидні переваги проекту на засіданні міськвиконкому, який розглянув це питання, розгорнулась жвава дискусія. Перший заступник міського голови Зіновій Фітель зазначив, що місто вже модернізувало систему освітлення в 2010 році, і він сумнівається в доцільності брати кредит на цей проект. Міський голова Віктор Анушкевичус запитав Богдана Білика, який доповідав із цього питання, чи витримає бюджет таке навантаження в контексті того, що й інші комунальні підприємства («івано-Франківськводоекотехпром» та «івано-Франківськтеплокомуненерго») активно залучають кредитні ресурси під гарантії міста. Богдан Білик відповів, що цей кредит не стане тягарем для міського бюджету, адже Мінфін дозволяє містові мати кредитні зобов’язання в розмірі 90-106 млн. гривень. Така аргументація не заспокоїла міського голову і він зазначив, що місто має інші нагальніші проблеми. «У нас є проблеми з дорогами, у нас є інші проблеми. Якщо є можливість узяти під три відсотки і бюджет спроможний витримати це навантаження, то потрібно брати кредити на ті проблемні питання, які ще не вирішені», — сказав Віктор Анушкевичус. З ним не погодився секретар міської ради Микола Вітенко, котрий заявив, що «кредити НЕФКО — оптимальні для міста, бо вони даються не в доларовій валюті, а у гривні. Якщо враховувати індекс інфляції, то це для міста дуже вигідно». Своєю чергою, Богдан Білик зазначив, що проект чітко розраховано на розв’язання проблеми освітлення і кошти не можуть спрямовувати на інші цілі. За його словами, переговори стосовно проекту тривали кілька років і якщо на цьому етапі місто відмовиться від його реалізації, під загрозою буде подальша співпраця з НЕФКО в рамках інших проектів. Більшість членів виконкому підтримала рішення залучити кредит НЕФКО. Віктор Анушкевичус та Зіновій Фітель утримались при голосуванні. 
Така позиція чільників міста наштовхує на певні роздуми. Вони, як ніхто інший, знають реальний стан наповнення міського бюджету. Тому їхня відмова підтримати залучення кредиту НЕФКО є тривожним симптомом щодо фінансового здоров’я міста. В будь-якому разі остаточне рішення залишається за депутатами міської ради.

Довідка: НЕФКО є неприбутковою фінансовою установою, яку створили уряди Данії, Фінляндії, ісландії, Норвегії і Швеції для покращення екологічної ситуації 
в Східній Європі.