Світовий хіт і 100 гітаристів. Калуш планує встановити четвертий рекорд


Музичний рекорд планують встановити на День Незалежності за участі понад ста гітаристів з різних регіонів України та п’ятиразового номінанта на Греммі, композитора, продюсера, калушанина Влада Дебрянського, який прожив десятки років в США, а тепер завітав до Калуша.

Як розповіла «Калуш ФМ»  начальник управління культури, національностей і релігій Калуської міськради Любов Джуган, ініціатором ідеї встановлення рекорду з виконання понад сотнею гітаристів музичної композиції був учасник народного камерного хору «Тавор» Юрій Демків. Щоправда, Юрій пропонував на рекорд пісню Володимира Івасюка «Я піду в далекі гори». Допоки цю ідею виношували і думали, як її реалізувати, до Калуша завітав уродженець міста, відомий музикант Влад Дебрянський. Він зацікавився цією ідеєю, але запропонував виконати світовий хіт «Loner» легендарного ірландського гітариста, співака і композитора Gary Moore, музику якого знає весь світ.

Ініціативу зі встановлення чергового рекорду підтримав також міський голова. Тож місто вже подало заявку на встановлення рекорду у Книгу рекордів України.

–      Та оскільки цю композицію така кількість гітаристів ще не виконувала, то можна вважати, що це буде не лише рекордом України, а й світовим, – продовжує Любов Джуган. – Але подаватися на рекорд у Книгу рекордів Гіннеса вже було запізно, адже туди заявка має надійти за 10-14 тижнів. Відповідно дійство мало б відбуватися аж в листопаді. Ми ж запланували це на День Незалежності.

Окрім виконання світового хіту і встановлення рекорду, на площі Героїв ще буде півторагодинний концерт від Влада Дебрянського і його гурту.

За словами Любові Джуган, наразі вже є 20 заявок на участь від гітаристів як з Калуша, так й інших міст України. Не виключено, що завдяки Владу Дебрянському до музичного рекорду Калуша долучаться і виконавці з інших країн. Тож про Калуш може заговорити світ.

Всі фінансові витрати, пов’язані з цим дійством, будуть профінансовані з міського бюджету.

Нагадаємо, що у нашому місті це вже буде четвертий рекорд. Перший був встановлений у 2011 році, коли 1600 учасників на бульварі Незалежності одночасно станцювали віденський вальс. У 2013 році був другий. Тоді 507 танцівниць запалили Калуш східним танцем. А в 2018 році у Калуші відбулося встановлення солодкого рекорду – виготовлення кондитерами міста 152-кілограмового торта «Дзвін Калуша».