Сич: Кінцевою метою децентралізації має стати самодостатнє місцеве самоврядування


В рамках IV Міжнародного мистецького фестивалю "Карпатський простір" в Івано- Франківську відбувся круглий стіл "Децентралізація: досягнення, виклики" за участі представників державної влади, органів місцевого самоврядування та дипломатів.

Вітаючи учасників круглого столу голова обласної ради, свободівець Олександр Сич акцентував на важливості та невідворотності децентралізації в Україні, а також зауважив, що інтереси обласної ради в реформуванні системи місцевого самоврядування як ніколи великі.

"Ми прекрасно усвідомлюємо, що в совєтські часи місцеве самоврядування розглядали як п’яте, себто непотрібне, колесо державницького управлінського возу. До недавнього часу ситуація не дуже й змінювалася. Обласна рада взяла на себе роль неофіційного патронату як вищий самоврядний орган влади в області і от вже дві каденції поспіль в нас діє Програма розвитку місцевого самоврядування, відповідно до якої ми на конкурсній основі надаємо фінансове сприяння місцевим структурам. В тому числі навчаємо наші органи місцевого самоврядування до участі в міжнародних конкурсах. Зрештою, що є надзвичайно актуально для функціонування об’єднаних територіальних громад, ми розпочали систему навчання кадрів. Хоча розуміємо, що цього замало і обласна рада, очевидно, собою держави підмінити не може. Ми потребуємо реформування", - підкреслив Олександр Сич.

При цьому керівник депутатського корпусу зауважив, що реформування здійснює держава, в той час як обласна рада радше виступає об'єктом впливу, аніж суб'єктом процесу.

"Ми незадоволені масштабністю та процесом реформування. Зокрема, структурністю та системністю, бо децентралізації не зводиться до реформування адміністративного. Вона повинна супроводжуватись децентралізацією ресурсів, бо повноваження без ресурсів нічого не варті. І навпаки. Сьогодні декілька ОТГ в районі ділять той самий ресурс, який раніше розподіляла одна районна рада і райдержадміністрація. Коли ми говоримо про дуже актуальне для нас питання дебюрократизації, то насправді ми бюрократизуємо надлишково державну машину. Що стосується обласної і районних рад, то сьогодні вони позбавлені своїх виконавчих органів, а раз так, то їхня самодостатність зведена до мінімуму. Виступаючи за реформування, адже повернення назад не може бути, ми наголошуємо на поглибленні та розширенні реформи, яку назвали "децентралізація". Хоча насправді вона повинна називатись реформою місцевого самоврядування і її ціллю має бути самодостатня система місцевого самоврядування, бо саме вона є індикатором справжньої, а не декларативної, демократії", - резюмував націоналіст.