Синод Вселенського патріархату схвалив рішення про автокефалію УПЦ - Порошенко


На Синоді Вселенського Патріархату ухвалене історичне рішення про створення Автокефальної Української Церкви.

Про це повідомив Президент Петро Порошенко у Twitter, пише Укрінформ.

"На Синоді Вселенського Патріархату ухвалене історичне рішення про створення Автокефальної Української Церкви. Схвалено текст Томосу про створення цієї церкви і прийнято рішення про скликання об‘єднавчого Собору", - написав він.

Порошенко також додав, що "залишився лише один крок до завершення цього процесу".

"Нашим православним ієрархам належить зібратися і провести об’єднавчий собор. Обраному предстоятелю випаде честь отримати Томос із рук Вселенського Патріарха", - наголосив глава держави.

Як відомо, 17 квітня поточного року Президент України Петро Порошенко заявив про офіційне прохання до Вселенського Патріарха про надання автокефалії. Рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні було ухвалене Синодом Вселенського патріархату 11 жовтня цього року.

Російська православна церква та очільники Української православної церкви Московського патріархату відмовилися визнавати рішення Вселенського патріархату та чинили опір процесу. Втім, 3 листопада Президент України та Вселенський Патріарх Варфоломій підписали у Стамбулі Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом.