Таємне котеджне містечко “Газпрому” в Карпатах виявилося байкою


На початку червня програма “Гроші” (канал “1+1”), відома резонансними журналістськими розслідуваннями, показала сюжет про таємне котеджне містечко російського “Газпрому” в Карпатах.

я інформація викликала значний суспільний резонанс, зокрема її активно обговорювали в інтернеті. До редакції “Галичини” звернувся голова обслуговуючого кооперативу “Урочище “Береги” Василь Терсенов, який є керівником того самого котеджного містечка, що стало фігурантом інформаційного скандалу. В. Терсенов вважає, що журналісти телеканалу перекрутили низку фактів стосовно діяльності згаданого котеджного містечка, пише  газета ”Галичина”

Його історія почалась у 2004-2005 роках. У селі Гуті Богородчанського району, відомому сусідством із президентською резиденцією “Синьогора”, відпочивала компанія людей. Гості були вражені красою Карпат, у них виникла ідея побудувати в цій місцевості будиночки, щоб було куди приїхати і відпочити. Створена ініціативна група зі складу майбутніх власників придбала у місцевих жителів земельні ділянки за ціною, яку запропонували самі ж жителі Гути.

За словами керівника кооперативу, котеджне містечко розташоване на території близько трьох гектарів і огороджене спільним парканом. Власне кооператив створили дев’ятеро засновників, ще одна будівля належить комерційному банку. Головною метою створення кооперативу було бажання засновників спільно охороняти територію, підтримувати порядок, обслуговувати котельню та електричні мережі.

За домовленістю із фірмою ”Крокуси” (керівник В. Шевчук), було зведено коробки дерев’яних будинків. Та на цьому стосунки майбутніх власників із цією фірмою припинилися і за роботу взялися кваліфіковані архітектори, які протягом двох років завершили будівництво і здали будинки в експлуатацію.

Підозра, що містечко має якийсь стосунок до російського газового монополіста, ррунтується тільки на тому, що сюди приїжджає колишній член правління “Газпрому” наш земляк Богдан Будзуляк. Це відповідає дійсності лише в тому, що він та його родина, які живуть на Івано-Франківщині, є членами кооперативу ”Урочище ”Береги”.

Якщо ви згадали про Б. Будзуляка, наголосив В. Терсенов, то варто зазначити про його великий внесок у життя Прикарпаття. Він як почесний професор івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу безпосередньо бере участь у багатьох наукових проектах і фінансово підтримує їх реалізацію. Також він допомагає громаді міста у відновленні архітектурних пам’яток, церков та багато іншого.

У містечку мають свої будинки і такі відомі в області люди, як іван Петраш та Богдан Клюк, які все життя пропрацювали у нафтогазовій промисловості України, а також один із чинних народних депутатів від івано-Франківщини. За словами В. Терсенова, ці та інші члени кооперативу надають посильну допомогу сільській раді, зокрема виділяють кошти на підтримку фольклорного колективу місцевого Будинку культури.

У сюжеті телевізійників йшлося, що містечко зводили ледь не для самого Віктора Черномирдіна. В. Терсенов категорично спростовує такі чутки. Ще за радянських часів, працюючи на газових промислах Сибіру, у Б. Будзуляка та В. Черномирдіна склалися спочатку виробничі, а відтак і дружні стосунки. В. Черномирдін неодноразово приїжджав на лікування в Карпати, а також був запрошений Б. Будзуляком в мальовниче містечко Гуту на святкування ювілею у пансіонат ”Синьогора”.

Київські телевізійники в своєму сюжеті зазначають, що містечко таємне і закрите. Василь Терсенов категорично не погоджується із таким формулюванням. Він повідомив, що кооператив створив 20 легальних робочих місць, у тому числі сторожів, які цілодобово забезпечують охорону містечка. Це, наприклад, не заважає жителям Гути в будь-який зручний для них час відвідувати дві каплички, що на території кооперативу.

Також голова кооперативу наголосив, що для проведення зйомок “таємного містечка” журналістам треба було просто повідомити дирекцію кооперативу про свої наміри, і вважає, що в гонитві за сенсаціями київські журналісти видали бажане за дійсне.

Що стосується таємності, то не зайве буде поінформувати читачів про те, що в 2010 році, після відвідин містечка комісією Спілки дизайнерів України, деякі будинки та авторська група отримали ”гран-прі” в номінації “будівництво дерев’яних будинків”, про що можна дізнатися в журналах “Лучшие интерьеры” і ”Архидея”.