Теплі кредити. Як прикарпатцям зекономити на опаленні


До початку опалювального сезону залишилося не так багато часу. Як зекономити кошти, які витрачаються на теплопостачання оселі?

Жителі нашої області мають змогу скористатися спеціальними державними програмами з енергозбереження. В Івано-Франківську та області можемо отримати різного роду компенсації на придбання обладнання для утеплення житла та спеціальних котлів, які працюють на альтернативному паливі, пише Західний кур'єр.

«В рамках державної програми енергоефективності на 2010—2020 роки діє наша обласна програма, націлена на відшкодування відсоткової ставки кредиту у розмірі 15-17,5 відсотка від ставки кредиту для населення на заходи з енергоефективності – утеплення фасадів будинків, заміну віконних конструкцій на енергозберігаючі та заміну котлів на такі, які дозволяють використовувати альтернативні джерела енергії, – розповідає начальник відділу енергоефективності та енергозбереження Людмила Петришин. – Отже, з обласного бюджету виділяють кошти на погашення відсотків кредиту, суму яких встановлює банк. Банки, які надають кредити на придбання енергоефективного обладнання, лише державні:   «ПриватБанк», «Ощадбанк», «Укргазбанк».

Як пояснює Людмила Петришин, фізична особа або голова ОСББ звертаються у банк з відповідним пакетом документів, підписують угоду. Далі, згідно з державною програмою  держенергоефективності, відшкодовують 35 відсотків суми кредиту, а вже обласна програма компенсує вищезгадані 15-17,5 відсотка ставки кредиту. З бюджету області кошти компенсації перераховують на установи банків, а вони розподіляють їх на рахунки позичальників.
Новим є те, що заміна вікон та систем опалення підтримується фінансово лише для жителів будинку в цілому, а не окремої квартири. Щодо власників приватних будинків, то вони можуть скористатися програмою підтримки і отримати всі необхідні компенсації з загальнодержавного і обласного бюджетів.
Для іванофранківців є також спеціальні програми підтримки заходів з енергозбереження. «У нашому місті діє програма теплової модернізації житлового фонду. Вона передбачає виконання робіт з утеплення у разі згоди усіх мешканців, – розповідає директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківського міськвиконкому Михайло Смушак. – Ця згода передбачає, перш за все, вкладення ними певних коштів, а місто відповідно допоможе у співфінасуванні. До прикладу, за заміну вікон на сходових клітках мешканці платять 40% суми, а 60% – бюджет міста, за утеплення стінових панелей – 80% міський бюджет, 20% – жителі. Якщо, окрім вікон, встановлюються ще які-небудь енергозберігаючі елементи у під’їздах, то на них з бюджету надають половину суми коштів, а на вікна – 70% суми. Є також конкурси для ОСББ, які передбачають свої суми компенсації».
Як розповів Михайло Смушак, ще одна міська програма передбачає підтримку енергозбереження – це програма «теплих кредитів». Діє вона для ОСББ, а не для індивідуальних квартир, коли весь будинок переходить на альтернативні види опалення, утеплюється фасад чи міняють вікна. Тоді з державного бюджету гаситься 40% тіла кредиту, а 20% – з міського бюджету.