"Ти був світлом, ти був повітрям". Прикарпатці пишуть листи загиблим воїнам АТО


За місяць рідні та знайомі військовослужбовців з Прикарпаття, що загинули в зоні АТО/ ООС, написали десять листів. Все це – у межах проєкту "Листи війни".

Про це журналістам Суспільного розповів священник Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, духівник груп взаємодопомоги для дружин військових героїв отець Ярослав Рохман.

Проєкт створили з ініціативи департаменту військового капеланства патріаршої курії УГКЦ. "Листи війни" розпочали писати першого травня. Триватиме такий проєкт до 30-го вересня.

"Ти був світлом, ти був повітрям. Зараз я сильна, я знаю, що я з усім впораюся. Сини ростуть, а ти завжди будеш ними гордитися. Я впевнена", - це рядки із листа, який написала прикарпатка Ольга Кузнєцова своєму чоловіку Віталію.

Віталій Кузнєцов більше чотирьох років оберігав кордони України як доброволець, а пізніше служив начальником розвідки восьмого окремого гірсько-штурмового батальйону 10 гірсько-штурмової бригади. Жінка показує його фото. Каже, що вісім з половиною років їхнього спільного життя були найкращими. Віталій Кузнєцов півтора року тому загинув у селищі Кримське, що на Луганщині. Жінка розповідає, що залишилися два крила, які піднімають до життя – сини.

"21-го листопада зранку ми переписувались. Він написав, що в них падає сніг, я у відповідь написала, що він обіцяв повернутися додому при першому снігу. Він відповів: "Я пам’ятаю, я зроблю все". Але через годину його вже не було", - сказала Ольга Кузнєцова.

"Ти був світлом, ти був повітрям", - прикарпатці пишуть "Листи війни" загиблим воїнам АТО та ООССуспільне Карпати

"Ти був світлом, ти був повітрям", - прикарпатці пишуть "Листи війни" загиблим воїнам АТО та ООС

Свій лист жінка писала вісім разів: спочатку робила це зі сином, а пізніше дописувала його сама. Каже, лист був криком душі і можливістю ще раз поспілкуватися з Віталієм.

"Хотіла подякувати, що він був у моєму житті. Сьогодні це є гордістю, бо він не злякався, пішов і підтримав. Він ні в якому разі не опустив руки, знав, що він зобов’язаний захищати, бо він – військовий", - додала авторка листа.

За словами духівника груп допомоги для дружин військових героїв отця Ярослава Рохмана, проєкт "Лист війни" створили, аби передати емоції. Священник каже, написання такого послання – це терапія, яка дозволяє пережити ті події. Проте листи мають ще й інше призначення.

"У багатьох регіонах України після завершення проєкту листи зберуть. Потім з них будуть готувати моновистави – диктор зачитає лист. Після цього буде обговорення, а професійні театрали зможуть відтворити деякі сцени із послання", - розповів отець Ярослав Рохман.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!