Тільки 15 вулиць на честь жінок та інші цікаві факти про франківські дороги


В Івано-Франківську є 398 вулиць і більшість з них названі на честь чоловіків.

Кореспондентка Бліц-Інфо проаналізувала цікаві факти про франківські вулиці.

Майже 49% усіх вулиць міста названі на честь чоловіків - їх 194. Це діячі національно-визвольного руху, науковці, музиканти, письменники.

Кількість вулиць, названих на честь жінок, є найменшою у місті. А саме 15, тобто близько 4% назв усіх вулиць. Це письменниці: Марійка Підгірянка, Марко Вовчок, Леся Українка, Ольга Кобилянська. Багато "жіночих " назв вулиць присвячені борчиням за українську незалежність: Софії Галечко, Славі Стецько, дипломату Ользі Басараб. Є і вулиці присвячені представницям мистецтва: оперній співачці Соломії Крушельницькій, акторці Марії Заньковецькій, та іншим відомим жінкам.

Решта назв вулиць міста — 47%, або 189, мають різне походження. Це назви місць, де конкретна вулиця знаходиться: Шпитальна, Промислова, Автоливмашівська, Набережна, Надрічна. Назви інших населених пунктів: Львівська, Київська.

Є у Франківську і вулиці, які носять історичні назви, де колись знаходились ті, чи інші об'єкти: Валова, Деповська, Вірменська.

Оскільки Івано-Франківськ довгий час був військовим містечком, це відобразилося і у назві вулиць: Військових Ветеранів, Національної Гвардії, Української дивізії.

Дуже багато вулиць нашого міста носять назви відомих діячів національно-визвольного руху: Коновальця, Мельника, Бандери, Курінного Чорноти та інші.

Варто відзначити, що є у Франківську і вулиці з іншими назвами: Сонячна, Вишнева, Радісна, Світла ,Спортивна, Ясна, та інші.

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!