Тільки два ЦНАПи на Івано-Франківщині мають пристрої для зчитування ID-карток


Громадські організації ГО «Центр муніципального та регіонального розвитку – ресурсний центр» (Івано-Франківськ) та ГО «Європа без бар’єрів» (Київ), які досліджували рівень імплементації реформ в Івано-Франківській області*, розробили низку рекомендацій для місцевої влади у сферах управління міграцією,безпеки документів і протидії дискримінації.

Відповідні рекомендації та аналітичний звіт були представлені в Івано-Франківську 21 листопада під час круглого столу «Регіональний вимір проєвропейських реформ у сфері свободи пересування та протидії дискримінації».

Так, за напрямком «безпека документів» моніторинг виявив, що крім відділень ДМС, тільки один ЦНАП в області видає біометричні документи, а в інших ЦНАПах області послуга з оформлення не надається у зв’язку із відсутністю коштів для придбання робочої станції. Тільки два ЦНАПи в області мають пристрої для зчитування ID-карток (м. Івано-Франківськ і Тисменицької РДА).

Тому автори дослідження рекомендують передбачити в районних та міських бюджетах кошти на придбання для ЦНАПів обладнання для оформлення закордонних паспортів та ID-карток, а також обладнання для зчитування інформації з ID-карток та забезпечити таким обладнанням органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

За напрямком управління міграцією дослідження виявило, що в області проводяться заходи з попередження нелегальної зовнішньої трудової міграції та протидії торгівлі людьми, однак їм бракує системності. Водночас заходи з реінтеграції трудових мігрантів, які виявили намір повернутися або повернулися в Україну, не проводяться взагалі.

Автори дослідження рекомендують створити систему ідентифікації та реінтеграції трудових мігрантів, які виявили намір повернутися або повернулися в Україну.

У сфері протидія дискримінації в області системно проводяться заходи з протидії та попередження дискримінації осіб з інвалідністю та дискримінації у сфері праці. Водночас бракує заходів щодо запобіганню гендерному насиллю, торгівлі та рабства, коштів з місцевих бюджетів на такі заходи бракує.

У зв’язку з цим автори дослідження рекомендують систематично проводити заходи щодо протидії різних форм дискримінації та передбачити на це кошти в районних та міських бюджетах. Крім того, варто організувати роботу шкіл лідерства для жінок та шкіл підготовки кандидатів у депутати місцевих рад в районах Івано-Франківської області.