Топ – 11. Найкрасивіші озера світу


На нашій планеті є безліч красивих куточків, створених самою природою. Мальовничі гаї, білосніжні пляжі, бурхливі ріки, величні водоспади, запаморочливі гірські вершини, чарівні зелені долини – щоб побачити таку красу мандрівники готові подолати тисячі кілометрів.

Особливе місце в цьому списку займають озера, справжні перлини природи, які стають головною визначною пам’яткою тієї чи іншої країни, регіону, міста чи селища.

Вибрати серед вражаючої кількості озер, розкиданих по різних куточках планети, найкрасивіші досить складно. Кожна водойма хороша по своєму, унікальна і створює свій, особливий світ, стаючи його центром. І все ж є серед численних озер справжні «знаменитості», які стали відомими далеко за межами свого регіону і країни, саме вони увійшли до списку найкрасивіших озер світу, складений журналом National Geographic Traveler.

Найкрасивіші озера Фото.

Озеро Байкал, Росія. 

Про те, що озеро Байкал найглибше на планеті, відомо кожному школяру, однак це далеко не єдина перевага цього загадкового і надзвичайно красивого озера. Знайомство з Байкалом найкраще починати з селища Листвянка, звідки можна здійснювати поїздки в різні частини озера, щоб оцінити все різноманіття його краси. Наприклад, бухта Піщана славиться своїм пляжем із золотим піском, у селищі Великі Коти розташувався біологічний інститут, в акваріумі якого можна побачити всіх представників фауни озера. Острів Ольхон приваблює мандрівників печерами і приголомшливим видом з високих пагорбів, а прогулянка по Великій Байкальської стежці стане незабутньою пригодою і дозволить побачити всі околиці озера.

ozero-baikal-1

ozero-baikal-2

Женевське озеро, Швейцарія. 

Підлітаючи до Женеви, велика частина туристів, буквально, «прилипає» до ілюмінаторів, щоб побачити вражаючу красу Женевського озера з висоти. Не розчарує ця водойма і після ближчого знайомства – на його берегах маса цікавих куточків, серед яких Англійський сад з величезними квітковим годинником і мальовничі набережні з білосніжними яхтами, що погойдуються на ніжних хвилях. А Швейцарська Рів’єра по праву славиться своїми кафе і ресторанами, сидячи на терасі яких, можна милуватися видом на засніжені вершини Альп. Серед визначних пам’яток Женевського озера можна не відзначити Женевський фонтан (Jet d’Eau), що піднімається на висоту 150 метрів, а також оспіваний Байроном Шийонський замок.

zhenevskoe-ozero-1

zhenevskoe-ozero-2

Озеро Вікторія, Східна Африка. 

Озеро Вікторія – це друга за розміром прісноводна водойма планети, яка знаходиться на території відразу трьох африканських країн – Танзанії, Кенії та Уганди. Озеро притягує мандрівників красою своїх островів, найцікавішими з яких вважаються Рузінга і Мфангано. До речі, на Рузінзі знаходиться Центр вивчення комах (ICIPE), так що тут можна познайомитися з численними представниками цього сімейства. Привертає озеро Вікторія і любителів риболовлі – тут ловиться чудовий нільський окунь, а місцеві мешканці досі використовують ті ж прийоми рибного лову, що і сотні років тому.

ozero-viktoriya-1

ozero-viktoriya-2

Озеро Лох-Ломонд, Шотландія. 

Лох-Ломонд – найбільше озеро в Великобританії, а самі шотландці вважають його національним надбанням і однією з головних визначних пам’яток країни. Сьогодні Лох-Ломонд з усіма його 30 островами входить до складу національного Троссахського заповідника. Околиці озера дуже мальовничі й нітрохи не поступаються краєвидам, наприклад, Новій Зеландії . Чистий ліс, незаймані луки з духмяними травами, величезні валуни, оброслі мохом, вікові дерева-велетні – все тут дихає спокоєм і радує око. Від Единбурга озеро Лох-Ломонд відокремлюють всього пара годин їзди, тож мандрівники, які приїхали побачити шотландську столицю, часто виділяють день на відвідування цієї красивої водойми.

ozero-loch-lomond-1

ozero-loch-lomond-2

Озеро Тітікака, Південна Америка. 

Тітікака відоме як найбільш високогірне судноплавне озеро планети. Знаходиться ця незвичайна водойма в Андах, на кордоні Болівії і Перу. Зазвичай мандрівники прилітають спочатку в Ліму, столицю Перу, потім летять до Куско, а вже після, зробивши десятигодинну поїздку на поїзді з відкритими вагонами або рейсовому автобусі, потрапляють в головне портове місто, розташоване на березі озера – Пуно. Однією із загадок озера Тітікака є наявність у воді солі, а також слідів прибою на його берегах – як море могло піднятися на висоту 4000 метрів, учені не знають досі. Втім, мандрівників більше дивують плавучі острови племені урос і їх очеретяні човни, на яких можна прокататися по водній гладі найвисокогірнішого озера світу.

ozero-titikaka-1

ozero-titikaka-2

Озеро Лаго-Маджоре, Італія. 

Лаго-Маджоре – місце, де природа створила унікальний клімат, дуже сприятливий для рослин. Саме тому в цьому захищеному альпійськими вершинами від сильних вітрів італійському куточку так багато ботанічних садів, а всі береги заросли пишною зеленню. В околицях Лаго-Маджоре з травня по жовтень тримається однакова температура – близько +25 градусів Цельсія. Однак туристи приїжджають сюди не тільки, щоб відпочити в настільки комфортному кліматі, але і побачити численні пам’ятки, серед яких Музей капелюхів, сад Таранто, древні фортеці і Борромейські острова з відомим на весь світ палацом Борромео з висячими садами.

ozero-lago-madzhore-1

ozero-lago-madzhore-2

Озеро Іссик-Куль, Киргизія. 

Це найбільше озеро Центральної Азії славиться не тільки своєю красою, але і корисними властивостями солоної води і місцевого клімату. Мандрівників, які приїхали, щоб своїми очима побачити усі принади Іссик-Куля, чекають розташовані на його берегах санаторії, приватні котеджі і навіть юртові містечка. Пляжі із золотим і червоним піском, дивовижна прозорість місцевої води, що за своїми якостями практично не відрізняється від нарзану – озеро Іссик-Куль нічим не поступається кращим курортам світу.

ozero-issyk-kul-1

ozero-issyk-kul-2

Скадарське озеро, Чорногорія. 

Найбільше озеро Балканського півострова відомо не тільки завдяки своїм розмірам, але і приголомшливою красою зелених берегів з пологими пагорбами. Скадарське озеро знаходиться на території відразу двох країн – Албанії та Чорногорії, яка оголосила свою частину водойми Національним парком. На берегах і островах Скадарського озера близько десяти діючих монастирів, до більшої частини пам’яток можна добратися тільки на човні, вже сама поїздка принесе масу задоволення, а дуже смачні рибні страви, спробувати які можна, наприклад, на пляжі Дольні Мурічі, стануть прекрасним завершенням екскурсії.

skadarskoe-ozero-1

skadarskoe-ozero-2

Телецьке озеро, Росія. 

Розташоване в Алтайському краї Телецьке озеро має ще одну назву – Алтин-Коль, тобто «золоте». На північному березі цієї водойми знаходяться селища Артибаш та Іогач, а інші береги заросли важкопрохідної тайгою. Помилуватися мальовничими берегами, водоспадами і невеликими річками можна тільки з борту орендованого катери. Самий відомий водоспад Телецьке озера – Корбу, крижаний потік падає з висоти більше 12 метрів. Купатися в озері холодно – навіть влітку вода прогрівається тільки до 10 градусів, однак мандрівників приваблює краса цієї дивовижної водойми і можливість відвідати краєзнавчий музей «Ермі-таш» і місцевий заповідник.

teleckoe-ozero-1

teleckoe-ozero-2

Великі Озера, США і Канада. 

Це система північноамериканських прісноводних озер, що включає ряд середніх і великих водойм. До Великих озер відносять п’ять найбільших: Верхнє, Гурон, Мічиган, Ері і Онтаріо. Найвідоміша визначна пам’ятка Великих Озер, розташованих на кордоні Канади і Сполучених Штатів - Ніагарський водоспад , але озера красиві і самі по собі. До того ж, так як вони розташовані на різній висоті над рівнем моря, водоспади тут не рідкість, Ніагарський – просто найбільший з них. Рівно о 22:00 канадці щовечора влаштовують тут феєрверк, що робить видовище воістину незабутнім.

velikie-ozera-1

velikie-ozera-2

Озеро Синевир, Україна.

Високогірне льодовикове озеро Синевир (989 метрів над рівнем моря) розташовано на території Національного природного парку “Синевир”. Це найбільше і найкрасивіше озеро в Карпатах. Синь і Вир – так, за старовинною легендою, звали блакитнооку княжну і закоханого в неї пастуха. Перешкоджаючи їх нерівному шлюбу, князь убив Вира, і сльози з очей Сині утворили ціле озеро. З вершини сусідньої гори Озерної воно виглядає як величезне око із зіницею-островом, за що прозвано “Морським оком”. Озеро Синевир утворилося 10 тис. років тому внаслідок перекриття річкової долини зсувами. Поповнюється водами гірських струмків. Розмір озера змінюється залежно від кількості опадів. Середня площа – 4-5 га, глибина – 8-10 метрів. Найглибша точка – 22 м. Вода дуже чиста, здається яскраво блакитною. Водиться форель озерна, райдужна та струмкова, однак рибна ловля заборонена.

Озеро Синевир. "Морське око" Карпат (1)