ТОП найпоширеніших помилок, через які не відступає нежить


Кажуть, якщо нежить лікувати, він проходить за тиждень, а якщо не лікувати, то за сім днів. Як правило, так і є. Але іноді, навіть попри лікування, дискомфорт, пов'язаний з нежитем, затримується на кілька тижнів.

Ви обрали невідповідні препарати

Нежить здається настільки буденним явищем, що так і хочеться зайнятися самолікуванням. Тому не варто одразу ж бігти до аптеки, адже у нежиті може бути значно більше причин, крім застуди, пише Максимум.

До прикладу:

  • алергія: від популярної сезонної до алергії на холод;
  • надмірно сухе та запорошене повітря у приміщенні, де ви проводите більшу частину дня;
  • гормональні зміни в організмі: вагітність, клімакс, діабет і так далі.

Ви зловживаєте судинозвужувальними засобами

Судинозвужувальні краплі та спреї дійсно допомагають швидко зупинити нежить. Але в інструкції до більшості з них не дарма написано: "Використовувати не більше 3-5 днів". Продовжуючи закопувати їх понад обумовленого терміну, ви ризикуєте заробити так званий медикаментозний риніт.

Краплями краще не зловживати - фото 283552
Судинозвужувальні засоби, як зрозуміло з назви, зменшують просвіт кровоносних судин носа. Завдяки цьому знімається набряк слизової оболонки, через який ми й відчуваємо закладеність.

Ви зловживаєте народними методами

Цибуля – прекрасний засіб для полегшення симптомів закладеності носа. Експерти, опитані відомим медичним ресурсом WebMD, навіть рекомендують використовувати її в кімнатах, де сплять застуджені малюки. Мовляв, наріжте свіжу соковиту цибулю кільцями, викладіть на тарілку і поставте її біля дитячого ліжечка. Все добре, крім одного: мова йде про вдихання запаху цибулі, але ні в якому разі не про цибулеві краплі в ніс!

Те ж стосується й інших народних рецептів на кшталт крапель з лимона, розчину господарського мила і так далі. Використовуючи їх, ви робите впевнений крок до хронічного риніту.

Не зловживайте народними методами - фото 283548
Ви перебуваєте у приміщенні зі зниженою вологістю

Щоб ніс (та й весь організм в цілому) функціонував нормально, вологість повітря у квартирі або офісі повинна становити 40-60%. Однак буває, що повітря пересушене. Найчастіше це трапляється взимку через закриті вікна та опалювальні прилади. Тоді вологість падає до 15-20%.

Ви переносите нежить на ногах

Нежить не те стан, заради якого можна брати лікарняний. Але якщо він супроводжується застудою та загальним погіршенням самопочуття, вкрай бажано знизити активність.

Ідеальний варіант – пару днів провести вдома, під теплою ковдрою, налягаючи на гаряче напої. В цьому випадку всі сили організму будуть спрямовані на боротьбу з інфекцією, а разом з застудою ви позбудетеся і від риніту.