Традиції святкування Різдва на Надвірнянщині


Вже незабаром святкуватимемо величне свято – Різдво Христове. Але напередодні цього дня нас чекає Святвечір – час, коли вся родина збереться за святковим столом.

На Івано-Франківщині у кожному селі є чимало традицій, яких дотримуються 6 січня, напередодні Різдва. Зокрема, багато цікавого можна побачити у с. Білі Ослави Надвірнянського району, пише Нова Зоря.

З самого ранку мама чи то бабуся порається на кухні – готує 12 пісних страв, які обов’язково мають бути на столі. Люди кажуть, що цього дня потрібно дотримуватися строгого посту – впродовж дня утриматися від їжі, лише дітям дозволялося щось перекусити. Тож не дивно, що дорослі та дітвора з нетерпінням чекали, коли ж зійде на небі перша зірка та можна буде сісти за стіл і розпочати трапезу.

Після обіду на Святий вечір в хату заносять сніп (дідух), якого ставлять в кут, а мішок з соломою кладуть під стіл, де будуть 12 страв. Після Різдвяних свят цією соломою обв’язують дерева в саду, щоб був гарний урожай.

На стіл під скатертину стелять отаву (пахуче сіно), бо ж Ісус народився на сіні. Перед тим, як сідати до вечері, господар бере миску, набирає в неї жаринки з печі, де варилася вечеря. Додає ладан та гілочки ялівцю, обов’язково з ягідками. Син бере хліб і разом обходять все обійстя, заходять у кожну кімнату, вітаються словами: «Христос рождається!» і ставлять миску під стіл. Запах, який заповнює увесь будинок, не передати словами. Проводячи цей обряд, люди вірять, що саме ним проганяється нечиста сила.

За декілька днів до свят господині печуть хліб, сьогодні це вже рідкість, у молодих сім’ях його частіше купляють. Однак є ще домівки, де жінки в печі випікають декілька хлібин. Посипають маком і впродовж усіх свят господар з хлібом в руках виходить до колядників, кажучи: «Просимо вас на дар». Береза (головний серед колядників) брав хліб, цілував і казав: «Аби с те були такі величні, як цей дар Божий, які ці свята величні у Бога».

Заходячи у хату, хліб ставлять на стіл і вітають господарів такими словами: «На щастя, на здоров’я, на многая літ, аби ви дочекали відтепер за рік». Окрім коляди під вікном, мають заколядувати господарям у хаті. Також один хліб (його ще називають «Василем») стояв на столі аж до свята Василія. 14 січня його «купають» у воді (колись ходили на річку, тепер це роблять у відрі з водою), обрізують з трьох боків і ці обрізки дають худобі та курям.

У Білих Ославах діти колядують на Святий вечір, після вечері – під вікном. Дітвора ходить від хати до хати аж до пізньої ночі. Після того, як діти поколядували, старші, у яких ще живі батьки, ідуть до них з хлібом. Під вікном колядують, а після вечері батьки обмінюють хліб своїм дітям. Така традиція є дуже сімейною і її зберігають вже багато-багато років.