Трагедія в Мошківцях. Оприлюднені подробиці смерті 23-річної жінки


30 травня в селі Мошківці Сівко-Войнилівської сільської ради сталася трагедія. Вранці 30 травня 23-річній мешканці села Марії раптово стало зле — у неї піднявся тиск. Працівники сільської амбулаторії, оцінивши стан хворої, викликали швидку.

Однак автомобіль «швидкої» доїхати до села не зміг – транспортне сполучення з селом неможливе через відсутність моста. У підсумку молода мама дворічної дитини померла, пишуть Вікна.

Так, більша частина Мошківець з’єднана з районом мостом через річку Сівка. Переправу зруйнувала повінь 2008 року. Почалося будівництво нового моста, але згодом будову заморозили. Досі автомобілі  їздили в село через тимчасову бетонну переправу. Але її днями пошкодила стихія. Тож єдиний зв'язок села з зовнішнім світом –  дерев’яна пішохідна кладка, яку проклали по недобудованому мосту.

Громада села вважає, що саме відсутність моста призвела  до трагедії: були втрачені безцінні хвилини для надання жінці допомоги. Того ж дня у селі провели збори громади, на які викликали представників районної і обласної влади – люди вимагають добудувати міст.

Як розповіла у коментарі «Вікнам» Сівко-Войнилівський сільський голова Оксана Галка, жителі Мошківців мають проблеми не лише з транспортним сполученням. Через негоду у селі три дні немає світла. Відтак телефони у багатьох людей розрядитися і проблематично було навіть зателефонувати і викликати невідкладну допомогу.

За словами Оксани Галки, вже 31 травня вона разом з керівництвом районних ради і адміністрації побували в обласній адміністрації. Напрацьовано і направлено до президента України та уряду звернення щодо термінової добудови моста, який було зруйновано паводком у 2008 році. Так, попередній проект відновлення моста мав кошторис 35 млн гривень, роботи розпочали і освоїли 10 млн гривень. Після цього будівництво "заморозили". На даний час, повідомила сільський голова, для завершення робіт потрібно близько 40 млн гривень. Без допомоги з боку держави такий дорогий проект реалізувати неможливо.

На виклик до Мошківців 30 травня виїжджала бригади Калуської станції невідкладної медичної допомоги. Як розповів головний лікар медичного закладу Василь Романюк, швидку викликали до молодої жінки, 1995 року народження. Погіршення її стану було пов’язане з важким хронічним захворюванням.

Спочатку на виклик до пацієнтки прибула лікар Сівко-Войнилівської амбулаторії, яка оцінила її стан і викликала швидку. Автомобіль «швидкої» доїхав лише до моста, медики перейшли на другий бік пішохідною кладкою, звідти лікаря «швидкої» доставили до пацієнтки додому бусом. Молода жінка була у вкрай важкому стані, тож, уже з дому лікар «швидкої» викликав ще одну бригаду невідкладки, а пацієнтку тим же бусом доставили до переходу через Сівку. Там, із боку Мошківців, уже чекала друга бригада медиків з ношами. Молоду жінку перенесли через річку та повезли до лікарні.

Однак, на жаль, врятувати їй життя не вдалося: всю дорогу до Калуша медики проводили реанімаційні заходи, проте їхні зусилля виявилися марними. О 14.32 було зафіксовано смерть пацієнтки. До лікарні її не довезли.

У померлої залишилася дворічна донечка.

Звичайно, якби міст був проїзними, то в такому разі вдалося б виграти якийсь час. Проте, в даному випадку проїзд був неможливий. Затримки у наданні медичної допомоги, за словами Василя Романюка, не було: час пішов лише на перехід ріки, а з боку Мошківців був транспорт. Усе, що можна було зробити у цій ситуації, було зроблено.

Як підкреслив керівник калуської «швидкої», автомобіль невідкладної допомоги, на жаль, з тих чи інших причин не завжди може доїхати до місця виклику, але, як правило, в таких критичних випадках допомогу надають люди, у тому числі і своїм транспортом.