Трансформери з Івано-Франківська, або Косплей по-українськи


Для власної справи слід вибирати те, що буде насамперед тебе самого запалювати – радить бізнес-подружжя

Молоде подружжя переселенців із Донеччини відкрило власну майстерню з виробництва костюмів роботів-трансформерів. Нині тут отримують замовлення з 15 країн світу.

То як вдалося молодим людям завоювати таку популярність, чому вони переїхали на Прикарпаття і що порадять тим, хто лише мріє про власну справу, з’ясовував кореспондент Укрінформу.

Бізнес на лінії фронту

Компанія AnyRobots – відомий в Україні виробник костюмів роботів-трансформерів. Засновники – молоде подружжя Анна та Павло Оголь. Свій бізнес вони розпочали ще в рідній Донецькій області, де і з’явились перші креслення, реквізити і персонажі.

Анна та Павло Оголь

Анна та Павло Оголь

«Я за освітою магістр систем штучного інтелекту. І так само, як і Павло, в дитинстві мріяла про роботів. Щоправда, не про костюми, а про справжні машини зі штучним інтелектом. Але вийшло так, що тепер ці костюми я програмую… Чому я загорілась розвивати це як бізнес? Я побачила, що Павло має талант і створює найкращі костюми. Це – поєднання творчості з інженерною думкою, бо все треба передбачити: від розміру до конструкції. Більше того, наші костюми служать не на один виступ. Вони відпрацьовують більше трьох років – і це дуже важливо», – розповідає Аня.

«Ми вчилися в одному інституті й разом розробили технічну систему, аби втілити наші ідеї в життя», – додає Павло Оголь.

Насправді, ці ідеї виявились такі чудернацькі й симпатичні, що одразу отримали схвальні відгуки, а згодом – і своїх шанувальників. Захоплення косплеєм (костюмована гра – авт.) переросло у невеличкий бізнес. Утім, на заваді розвитку стали бойові дії, які розпочалися на Донбасі. Через це подружжя кілька разів змінювало міста, а згодом зрозуміло: звичного життя на Донеччині більше не буде.

«Це було місто Селидове, що за 30 км від лінії фронту. Нашим замовникам треба було проїхати через усі блокпости. Ми боялись працювати, розвиватися, бо все гримить, вікна трясуться. Насправді, тоді було дуже боязно і нам, і замовникам», – пригадує Аня.

Так два роки тому виникла потреба негайно переїхати з Донецької області. Вибір одразу впав на Івано-Франківськ, бо тут жила родина Анни. На користь цього рішення зіграли комфортність і вартість життя у прикарпатському місті. Молоде подружжя зізнається: Івано-Франківськ – місто компактне, недороге і дуже затишне. Аби перевезти сюди бізнес, довелося замовляти фуру. Житло шукали не відразу. Найперше – приміщення для роботи, аби спокійно експериментувати, фантазувати та втілювати свої ідеї в життя.

Персонажі добра і зла

Нині у невеличкій майстерні Івано-Франківська виготовляють костюми трансформерів, які відправляють у 15 країн світу. Карта, де є вироби від AnyRobots, тут – на почесному місці. Замовлення сюди надходять зі США, Хорватії, Білорусі, Єгипту, Йорданії, Лівану, Латвії, Польщі, Сербії, Туреччини, Вірменії, Казахстану та інших країн. Є замовники навіть в Індії. Підприємці пояснюють: костюми роботів дуже популярні за кордоном, але там вони значно дорожчі. Українські виробники виграють у вартості робочої сили, яка значно здешевлює ціну їхніх виробів, але зовсім не поступаються у якості. Більше того, у майстерні стверджують, що перед їхніми костюмами часом поступаються ті, які виробляють у США, Китаї та Великій Британії.

«Наш матеріал – це спінена гума, імпортний матеріал, який використовують американські косплеєри. Він легко піддається обробці: досить гнучкий, легко фарбується... У нас є 9 головних моделей роботів. Насправді, ми фантазуємо, але все робимо під замовлення. До прикладу, тепер у нас роблять космонавтів із голлівудського фільму. Вони мають дуже крутий дизайн, костюми – цікаві й футуристичні. Робимо костюм, який є талісманом однієї з французьких компаній. Їхній філіал нам замовив розробку», – розповідає Анна.

«Переважно, у нас починають замовляти найпопулярніших роботів, це – найдобріший «Бамблбі». Він жовтенького кольору, діти його дуже люблять. Робот «Мегатрон» (один із головних персонажів мультиків, фільмів та коміксів про роботів, – авт.) – це злий персонаж. Часто між ними розігрують різні сценки, в яких має бути боротьба добра і зла», – уточнює Павло.

За їхніми словами, кожний костюм трансформера важить до 20 кг. Аби він розмовляв, блимав і рухався, у костюм вмонтований мікрокомп’ютер та різноманітні датчики, з’єднані між собою. Для цього використовують до 40 м дроту, але й тоді робот ще не «оживає». Лише особливі навички аніматорів, які вміють рухатись на ходулях, працювати у шоломах і управляти костюмом, роблять трансформерів та інших персонажів рухомими. Аня пригадує, що перший динозавр, якого виготовили в майстерні, був 7 метрів завдовжки, видавав звуки і хапав щелепами. А в костюм динозавра довелося вмонтувати вентилятор, щоб людині легше було ним керувати.

Цирк для роботів, а не для звірів

В Україні роботів-трансформерів замовляють насамперед розважати гостей на дні народження, різноманітні свята, фестивалі, дискотеки і презентації. Адже їх фанати – малюки від 3 років. Для кожного віку замовників Аня пропонує окремий сценарій. Для цього вона пройшла відповідне навчання і тепер добре знає, як роботи можуть зачарувати дітей і дорослих.

«В Україні є кілька театрів і цирків, які використовують роботів. Гадаю, це добрий тренд, коли в цирку працюють роботи, а не тварини», – говорить Анна Оголь.

«Так, справді. Для тих, хто підтримує заборону використання тварин у цирку, ми пропонуємо гарну альтернативу – роботів. Роботами виступають люди, їх можна без страху пустити до дітей. Після виступу робот складається в ящик і живе до наступного виступу й нічого у цей період не вимагає: ні в обслуговуванні, ні в утриманні. Будь-який танцівник може легко опанувати такий виступ і вийти з дуже класною програмою до глядачів», – зауважує Павло.

Останнім часом, розповідає Аня, роботи крокують ще й на весілля. Перший такий «тест-драйв» подружжя організувало на власному святі в Івано-Франківську, після того, як обвінчалися. Анна пригадує: усі родичі вже знали про їхній бізнес, а тому дуже хотіли побачити чудернацьких героїв на власні очі. Відтак, трансформери на весіллі біля молодят повинні були обов’язково з’явитись. І вони прийшли. Відео облетіло всіх друзів і знайомих, тож відтоді таких замовлень у майстерні щоразу стає більше.

«На нашому весіллі роботи підняли до танцю всіх гостей, навіть тих, кому за 60. Наші батьки, дідусі й бабусі кажуть, що у їхньому дитинстві такого не було, тому це дуже цікаво, а діти з неймовірною радістю зустрічають своїх знайомих з улюблених мультиків та фільмів», – пригадує Павло.

Мрія про Голлівуд

Саме завдяки родині, зізнаються Аня та Павло, вони змогли організувати свій бізнес. На початках, пригадують, грошима допомогли батьки. Хоча вони не дуже розуміли захоплення своїх дітей і спершу були навіть категорично проти такої справи. Тепер в Івано-Франківській майстерні трудиться близько 20 людей. Переважно – дизайнери, малярі, художники, інженери-елекронщики та кілька команд артистів-аніматорів.

«Якщо ми починали працювати з елементарним паяльником, то пізніше прийшли до того, що нам потрібна професійна паяльна станція. Розкрій починали робити руками, але тепер знаємо, що на станку це можна зробити більш точно. Так відчули потребу в малярній камері та іншому професійному обладнанні», – розповідає Павло.

Над виготовленням одного костюма тут працюють 45 днів. Це стосується серійної моделі. Індивідуальне замовлення потребує ще більше часу. За місяць у майстерні можуть зробити в середньому 4 костюми роботів. Часу на дизайнерські пошуки тут не шкодують, бо саме розробку моделі вважають найголовнішим етапом у процесі роботи.

«Нещодавно ми створили костюм робота з рекламного відео. Вдалося все зробити так, що замовник нас перепитав – чи справді там є людина. Усе вийшло дуже реально. Кожен наступний наш крок – це розвиток», – запевняє Павло.

«Найважче було адаптувати цей костюм до розміру людини, але ми повторили кожну рисочку, кожен вигин – і він дійсно став вражаючим, романтичним і надзвичайним. Тепер розуміємо, що подібні моделі ми можемо втілювати в реальність. Робити на «трієчку» нам просто не цікаво», – говорить Аня.

Нині, окрім закордонних партнерів, майстерня співпрацює з 20-ма українськими фірмами. Втім, плани у подружжя – майже такі ж космічні, як і їхні персонажі: отримати замовлення просто з Голлівуду.

«У США знімають дуже багато фільмів, фантастики. Їм треба купувати костюми для персонажів першого плану, де є людина-актор, бо це краще для зйомок. А замовляють часто там, де це дешевше», – уточнює Павло.

На ринку косплею подружжя конкуренції не боїться. А для тих, хто хоче розпочати свій бізнес, радить найперше чітко визначити напрямок справи і наполегливо працювати.

«Людині треба знайти те, що буде її запалювати. У перший рік слід бути готовим до того, що бізнес не принесе прибутку, а вимагатиме нових капіталовкладень. Щодня у своїй справі треба працювати більше, ніж деінде. Ми розвивались поступово, без великих інвестицій, і це дуже добре, бо коли не знаєш – куди йти, то лише втрачаєш кошти», – говорить Павло і додає, що краще створити бізнес у тій сфері, де людина вважає себе експертом, а тоді лише докладати знань та зусиль – і все обов’язково вийде.

Ірина Дружук