Тренерка Франківського Півмарафону Неля Непорадна: Починати бігати можна і в 50


Вже за кілька днів в Івано-Франківську відбудеться п'ятий ювілейний Франківський Півмарафон 2018.

Охочі вийти на старт Франківського півмарафону мають з чого обирати. Традиційно, у переліку — дистанції і для досвідчених бігунів, і для початківців, і для дітей. 

А готувались до Півмарафону франківців ретельно. Адже тричі на тиждень протягом кількох місяців у місті проводились безкоштовні тренування, які міг відвідати кожен бажаючий.  Напередодні наймастабнішої спортивної події Франківська журналістка Бліц-Інфо поспілкувалась з Нелею Непорадною - тренеркою відкритих бігових тренувань.

Раніше Неля Непорадна була учасницею Олімпійських ігор та професійно займалася легкою атлетикою на середній дистанції 800-1500 метрів. Крім того, легкоатлетка – чемпіонка світу і Європи серед юніорів.

Після завершення кар’єри, спортсменка проживала в Сполучених Штатах, а після приїзду до рідного міста взяла відповідальність за підготовку франківців до Півмарафону.

«Я завжди боялася таких довгих дистанцій. Коли займалась професійно, не розуміла як можна бігти так довго і витримувати такі тренування. Та в один момент теж вирішила спробувати, а потім підтягнулись колеги, яких я почала тренувати. Моя тренерська діяльність почалась саме з США, а коли ми повернулись до Франківська, організатори запропонували готувати містян до Півмарафону. І я погодилась. Радію, коли підготовлена мною людина, долає півмарафонські дистанції. У ті моменти я розумію, що все роблю правильно»,- зізнається тренер.

Непорадна каже, що щороку кількість охочих подолати дистанцію збільшується, і це її неабияк мотивує.

«Бачимо тенденцію збільшення учасників з кожним роком. Ми рухаємось вперед і будемо мати надію, що п’ятий ювілейний Півмарафон матиме тисячу учасників, а десятий - дві чи три тисячі. Також помітила, що серед охочих багато молоді. Бігаючи на міському озері, я завжди бачила одні лиця, зараз же бачу багато нових людей. Тож ми рухаємось вперед, у правильному напрямку»,- впевнена спортсменка.

Тренер зазначає, що за словами організаторів заявки на півмарафон подали близько 700 учасників. Є люди з інших міст та країн.

Вікових обмежень у півмарафоні немає. Зокрема, найстаршим учасником є Василь Кричун, вікова категорія: +70 років.

Світлина від Наталі Рубльовської.

Проживши три роки в США, легкоатлетка розповідає, що в американців бігова культура. Люди змалечку прививають дітям любов до бігу. І замість барів та ресторанів сім’єю йдуть на пробіжку.

«Хочеться, щоб біг у Франківську теж розвивався. Більшість франківців хочуть бігати, але переступити через себе та вийти з зони комфорту їм дуже важко. У нас культури як такої немає, але сподіваюсь, що такими заходами, особистим прикладом, будемо людям доводити, що біг – це здорово і можна почати бігати і в 40-50 років. Маю надію, що такий рух підніме Франківськ і у нас нарешті збудують великий палац спорту, де ми зможемо розвивати в цьому напрямку дітей",- розповідає Непорадна.

Однак, тренер наголошує, що непідготовленим людям подолати такі великі дистанції буде важко, краще просто повболівати.

«Непідготовлені можуть прийти повболівати, але долати дистанцію я б не рекомендувала, адже це шкідливо для здоров’я. Такий марафон потребує підготовки. Якщо ви прийшли «з нуля», або мали спортивне минуле, то за місяця два-три ви зможете подолати марафонську дистанцію при систематичних тренуваннях. Якщо ж хочете долати дистанцію взагалі без підготовки, то краще  поберегти себе і просто прийти вболівати. А вже наступного  року долучатись до тренування і з задоволенням долати дистанцію»,- завпевнює спортсменка.

За словами тренерки, вона планує підтримати одну з ідей колеги-тренера Олександра Кузіна, який декілька років проводить забіг у вишиванках.

«Чим більше таких спортивних заходів, тим краще для містян. Тому, якщо все вдасться, наступного року на День Незалежності будемо бігати у вишиванках. Цю ідею хотіла ще втілити, коли жила в Маямі, але не вийшло, то чому б не спробувати у Франківську?»,- мізкує спортсменка.

Для франківців, які не можуть побороти свою лінь і заставити себе бігати, Неля Непорадна дає кілька порад.

«Найважче, що може бути – це, прокинувшись вранці, заставити себе вийти з квартири. Якщо ви це зробили – ви вже молодець. Якщо не можете себе заставити самостійно, то знайдіть друга, який буде вас підштовхувати до дії. Досягнення інших людей – також мотивація. Надихайтесь перемогою інших і підкорюйте власні вершини. Або можете заявити про ціль публічно, тоді ви точно нікуди не дінетесь, бо обіцяли не лише собі, а й іншим. До прикладу, коли я реєструюсь на Півмарафон, розумію, що потрібно працювати над собою, і я не дозволяю собі розслабитись. Лінь не бере гору, бо працює характер, відповідальність та дисципліна»,- підкреслює тренерка Неля Непорадна. 

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!