Тротилом — по газопроводу


Ілюзії, начебто ми в глибокому тилу і війна від нас далеко, розвіялися остаточно. Те, що сталося 12 травня в Рожнятівському районі, наразі кваліфікують за ч. 2 ст. 258 Кримінального кодексу України — терористичний акт, вчинений повторно або за попередньою змовою осіб, або якщо ці дії призвели до заподіяння значної майнової шкоди чи інших тяжких наслідків.

Зокрема, близько шостої години ранку на магістральному газопроводі «Уренгой—Помари—Ужгород» на повітряному переході через Лімницю між селами Красним та Небиловом Рожнятівського району стався витік газу.

Зауважимо, що в тій магістралі газ подають під тиском 50 кг/кв. сантиметр. Отож струмінь бив із такою силою, що гуділо на кілька кілометрів. Як відомо, через цей газопровід здійснюють експорт газу в країни Європи. Аби не допустити перебоїв із транзитом блакитного палива, його було переведено на сусідній газопровід «Прогрес».

На місце події виїхали газовики, рятувальники та працівники силових структур. Було встановлено, що витік газу стався через втручання ззовні. Зокрема, на трубі було виявлено вм’ятину діаметром 300 мм, у центрі якої — отвір діаметром 20 мм. Фахівці ліквідували пошкодження, слідчо-оперативна група УМВС в області та експерти НДКЕЦ досліджували, коли саме сталася чергова надзвичайна ситуація, пише Галичина.

Раптом близько восьмої години вечора прогримів доволі потужний вибух на розташованому за 30 метрів паралельному газопроводі місцевого значення, котрий сполучає Богородчанське управління підземного зберігання газу з компресорною станцією в Долині. Цікаво, що було пошкоджено тільки верхню оболонку газопроводу, а вибухова хвиля пішла в напрямку людей, котрі працювали на місці попередньої аварії. Очевидно, саме вони й були ціллю поки що невідомого зловмисника. На щастя, ніхто не потерпів.

На місці другого вибуху виявили залишки вибухового пристрою, який, судячи з усього, привели в дію за допомогою дистанційного пульта. До речі, за попередніми висновками експертів, причиною пошкодження на газопроводі «Уренгой—Помари—Ужгород» також міг бути вибуховий пристрій. В обох випадках використовували тротил. Отож із цього приводу розпочато кримінальне провадження, про яке ми згадували на початку матеріалу.
Силові структури наразі не дають коментарів із цього приводу. Тільки зазначили, що організовано цілодобове чергування працівників лісового господарства та бійців нашої «Самооборони» на інших ділянках магістральних газопроводів, котрі проходять через територію області. Між іншим, кілька років тому на одному з них також стався витік газу через втручання ззовні. Виглядало на те, що в газопровід хтось вистрелив. Для кулі, випущеної, скажімо, з карабіна СКС, пробити двосантиметрову стінку труби газопроводу не проблема. Зловмисників тоді не було знайдено. За однією з версій, це міг бути випадковий постріл браконьєра. Хоча, судячи з теперішніх подій, найімовірніше, то могла бути «репетиція».