Туристам не комфортно пересуватися Коломиєю


У 2008 році за ініціативи депутата міської ради та власника ПП «Ільчігор» Ігоря Ільчишина на вулицях міста були встановлені вказівні знаки. Виготовили 29 опор і встановили 78 табличок, на яких вказано назви вулиць та їх напрямок. На обладнання, до слова, витратили 83 826,85 гривень. Мешканцям і гостям Коломиї стало зручніше пересуватися містом. Втім, внаслідок природних стихій та людської недбалості чимало вказівників знищено.

 До прикладу, цього тижня впав вказівний знак біля залізничного вокзалу. На нього ніхто навіть уваги не звертає. Ніхто й з ратуші не поспішає реконструювати необхідні вказівники вулиць. Оскільки Коломия позиціонується, як туристичний центр, інформаційні стенди та знаки у місті понад Прутом вкрай необхідні.

Після розпаду Радянського Союзу активно почали змінювати назви вулиць, – пригадує депутат міської ради Любомир Глушков. Самі ж мешканці міста розгублювалися під час пересування містом. Ще важче говорити про служби екстреної допомоги. Адже тоді ще навігаторів не було, а до місця пригоди добратися необхідно якомога швидше. Тому ініціатива одного з міських депутатів встановити у місті вказівні знаки стала, як ніколи, доречною. Тим паче, у той час Коломия розпочала активний розвиток та все частіше зустрічала туристів.

Для гостей міста відсутність інформаційних стендів – нонсенс, адже в будь-якій європейській країні турист є бажаною особою.

– Турист повинен почуватися, як вдома, – міркує Любомир Глушков. – Саме таких стандартів мала б дотримуватися Коломия. Тим паче, що з року в рік чисельність туристів зростає. Втім, вони зіштовхуються з проблемою відсутності вказівних знаків. Гості міста повинні знати, які є цікаві, історичні та необхідні місця для відвідування та місця, де б вони могли зупинитися. Така інформація має бути присутньою на спеціальних інформаційних стендах чи в туристичних кіосках. Перший крок було зроблено у 2008 році. Та встановлені вказівники потребують постійного обслуговування. На жаль, влада міста мало приділяє цьому уваги. Можливо, не вистачає коштів.

Депутат наголосив, що в прерогативі розвитку туризму важливим є також освітлення вулиць міста та реконструкція фасадів. Дивлячись на нинішній стан будівель, є острах, що й цегла може в будь-який момент впасти на голову. Погоджується з цією думкою і депутат міської ради Ігор Ільчишин. Окрім встановлення вказівних знаків українською мовою, він мав на меті встановити такі ж іноземною. Але з певних причин всі задуми не змогли реалізуватися.

– Ми планували встановити у Коломиї інформаційні стенди, – каже Ігор Ільчишин, – де були б розміщені фотокартки з історичними та культурними місцями, які варто відвідати. Та боляче дивитися, коли встановлене нищиться і ніхто не поспішає його відновлювати. Основна частина вказівних знаків понищена, а за цим ніхто не слідкує.

У міськраді інформують, що за вказівні знаки відповідає відділ управління комунальним майном. Заступник міського голови Володимир Тарновецький каже, якщо ж знак упав через недбалість водія автомобіля, то він би й мав відповідати. Втім, якщо знак пошкоджено через погодні умови, тоді питання до якості вказівника.

Начальник відділу управління комунальним майном Мирон Михалушко вже вкотре категорично відмовляється давати будь-які коментарі кореспондентам. Лише зазначив, що є чимала заборгованість за встановлені інформаційні вказівники.

Борг і справді є – 28018,20 гривень. Втім, коли туристи відвідують Коломию, їм необхідно знати потенційні місця для ночівлі, розваг чи навіть закупів продуктів. А щороку їх приїжджає до Коломиї майже сто тисяч осіб з 50 країн світу. Переважно цікавляться культурним центром поляки, австрійці, німці, італійці, канадці. Працівникам музеїв доводиться спілкуватися з туристами у телефонному режимі, що, звісно, приносить чимало незручностей для обох сторін.

– У Коломиї необхідно встановити туристичну таблицю, – запевняє завідувачка філії Музею писанкового розпису Мирослава Бойків. – Туристи, коли приїжджають до нашого міста, розгублюються. Вказівні знаки, на яких зазначені назви вулиць, дуже допомагають гостям міста.

Більшість же туристів, звичайно, володіють англійською мовою. Якби Коломия мала інформаційний стенд двома мовами – це б значно полегшило перебування гостей у столиці Покуття.

Олена КОЗАЧЕНКО, «Дзеркало Коломиї»