Тут може бути ваша реклама або Чи зникають у Франківську “страшні” вивіски


«Продукти, перукарня, обмін валют….» – у Франківську досі рябить в очах від вивісок і реклами.

 Місто давно намагається впорядкувати цей процес і останні пару років вже навіть є результати, пише Репортер. Які?

Гості з болгаркою

«Якщо вивіска чи реклама не відповідає вимогам чи у паспорті описана одна, а висить інша, або ж на неї взагалі немає документів – ми даємо власнику попередження з вимогою усунути порушення за десять днів – припис, – каже начальник муніципальної інспекції з благоустрою Михайло Яцків. – Якщо припис не виконують – даємо протокол. Далі адмінкомісія визначає розмір штрафу, який заплатить порушник: 850-1700 грн для юридичної особи та 340-1360 грн – для фізичної. Після цього на виконком виноситься рішення про примусовий демонтаж. Якщо погоджують – вносимо у графік, приходимо та зрізаємо її болгаркою».

За словами Яцківа, з 2016 року на вивіски та рекламу в місті сумарно склали 2424 приписи, з них 577 – цьогоріч. Із них понад 820 отримали ще й протоколи (цього року вже 207). Деякі підприємці демонтували вивіски самі, деякі довелося демонтувати інспекції: наприклад, за 2017 рік – загалом 183 об’єкти зовнішньої реклами. Михайло Яцків каже, підприємці не дуже радіють «гостям з болгаркою».

«Буває, приходять друзі, родичі підприємця, стрибають, не пускають, – розповідає начальник інспекції. – На нас і поліцію викликали, і знімали на відео… В одному магазині чоловік викликав на нас наряд поліції, ну, ми теж викликали (сміється). Приїхав один, перевірив документи, поїхав. А підприємець рішення аргументував тим, що якщо у нього заберуть рекламу, то це негативно вплине на репутацію, яка напрацьовувалась роками, а ми, такі погані, цю репутацію йому псуємо. Бувало, з ломами бігали за нами, з сокирами. Але не було, щоб хтось постраждав – усі демонтажі тепер проводимо з поліцією».

А ще, за словами Яцківа, вже можна тішитися позитивною тенденцією – підприємці стали знач­но чемнішими, а вулиці – чистішими від незаконної реклами. На Шашкевича, Тринітарській, Старозамковій незаконних вивісок немає взагалі. Каже, люди навіть фасади вже відновлюють, бо розуміють, що то лице їхнього бізнесу.

Реклама мусить бути

У торговому центрі «Меркурій», що на Галицькій, нещодавно познімали більшість вивісок. Директорка магазину дитячого одягу «Фімка» Тетяна (прізвища просила не писати) каже – зміни відчула.

«Після того, як зняли вивіски, сильно впав потік клієнтів на третьому поверсі, – говорить вона. – Інспекція пропонує повісити нову – 60 х 60 см. Але в нас була гарна – величезний хлопчик. Зняли – не біда, повісимо іншу, та за розробку нової реклами треба заплатити, і ще не факт, що її погодять. Попередня – та, що з хлопчиком, коштувала до 3000 доларів, інша, яка підсвічувалась, – тисячу доларів, не менше».

За словами Тетяни, вона й сама розуміє, що скупчення великих вивісок виглядає не надто гарно. Та якщо на перший поверх люди заходять просто з вулиці, то щоб зайшли на третій – мусить бути реклама.

Аби фасади були чистими

Програмі «Вивіски» платформи «Тепле місто» вже понад чотири роки, розповідає координаторка проекту Аліна Букіна. Створили її для того, щоб фасади франківських будинків були чистими і відкритими. Працюють переважно з підприємцями.

«Під час розробки візуальної ідентичності міста, бренду, який був створений ще у 2014 році, зробили і основний стиль для вивісок, – каже Аліна. – Він став базою для нашої програми, згідно з ним і працюємо. З прописаними правилами жити значно легше, бо не треба зайвий раз думати: ви вже знаєте, де має бути вивіска, якого розміру та з якого матеріалу».

За словами Букіної, від заснування програми вони вже розробили більше 150 вивісок, але не всі втілили в реальність – замовники відмовлялись. Бувало й таке, що заклад закривався, ще не відкрившись.

"Ми за комплексне рішення: естетична і правильна вивіска на подертому брудному фасаді не працює, якщо є вивіска, то і весь фасад має бути приведений до ладу, – говорить Аліна. – Нас тішить не лише реалізація макетів за нашим дизайном, а й за макетами інших дизайнерів. Ідея ж не у тому, щоб «Тепле місто» робило макети, а щоб вивіски виглядали органічно, не затуляли фасади, були охайними. Щоразу, як гуляю центром і бачу нову вивіску – щиро тішуся, бо так це і має працювати».

Що ховається під фарбою

Команда Аліни Букіної нещодавно отримала 36 895 грн від грантової програми Urban Space 100 на дослідження й реставрацію старовинних вивісок Івано-Франківська. До реставрації вивіски кінця ХІХ століття на музичній школі, що на Січових Стрільців, та дослідження інших уже залучили фахових реставраторів.

«Написи на стіні – це те, що ми пропонуємо використовувати і зараз, наприклад, розпис по тиньку, – каже Аліна. – На початку ХХ століття це було дуже популярно – бо економічно вигідно і можна зображати будь-що, використовувати всю площу фасаду. Зараз відкрита мала кількість історичних написів, а хотілося б показати, що у нас є такого багато».

Реставратори дивилися і на ті написи, які вже розчищені, аналізували можливість їх консервації, каже Аліна. Наприклад – вивіску модного на початку ХХ століття закладу «Kawiarnia Edison», що на вулиці Сотника Мартинця.

«Їх треба консервувати (покривати спеціальним розчином – Авт.), бо вони нищаться – сонце, вітер, дощ, град – це все шкідливо, – говорить Аліна Букіна. – Наше завдання – пошук, консервація й реставрація. Попередньо у старовинних листівках ми шукали, де можуть бути ще вивіски, а реставратори перевіряли, чи є під штукатуркою залишки давньої фарби. Хочемо досліджувати щось нове, бо дуже цікаво, що ховається під шарами фарби. Роботи почнемо вже у серпні-вересні».