Тягнибок: У традиції повстанських і стрілецьких пісень – сила духу української нації


Голова ВО “Свобода” Олег Тягнибок, перебуваючи 9 вересня 2018 року на Прикарпатті, взяв участь в офіційному відкритті ІХ фестивалю стрілецької та повстанської пісні ім. Софії Галечко, що розпочався в Надвірній.

Фестиваль традиційно проводять з метою відродження та популяризації національної, повстанської музичної скарбниці, прославлення борців за свободу України і виховання на їхньому патріотичному прикладі юнацтва та молоді. Цьогоріч організатори приурочили його також до Дня міста Надвірна та 100-річчя ЗУНР.

«Такі фестивалі потрібні, щоби для всіх чітко і ясно зафіксувати силу духу української патріотичної пісні. Прославляючи нашу пісню, ми з її допомогою одночасно наповнюємо дух наших воїнів, які вже п’ятий рік захищають незалежність Української держави від російського агресора», – відзначив Олег Тягнибок, звертаючись до учасників та гостей фестивалю з вітальним словом.

Лідер націоналістів привітав також усіх надвірнянців із Днем міста та Днем нафтогазової промисловости.

Довідка: Софія Галечко народилася 3 травня 1891 року в місті Новий Сонч (тепер Польща). Закінчила філософський факультет університету міста Граца (Австрія). Брала участь в українському молодіжному русі, була членом «Пласту».

Активна учасниця січового стрілецького руху на Галичині. На початку першої світової війни добровільно вступила до легіону УСС. З 1914 року була санітаркою, розвідницею, стрільцем, четарем, згодом хорунжою УСС. В 1914–1915 рр. відзначилася у боях в Карпатах (зима 1914–1915 рр.) та на Маківці, за що її було нагороджено медаллю за хоробрість та присвоєно ступінь підхорунжої.

В 1917–1918 рр. служила в запасній частині – Коші Легіону УСС. Брала активну участь у визвольних змаганнях 1917–1918 рр.

Софія Галечко перша українська жінка-хорунжий отримала офіцерське звання і срібну медаль «За хоробрість», служачи в Українському війську січових стрільців. Молода жінка мужньо долала всі військові труднощі нарівні з чоловіками, пройшовши нелегкий шлях від рядової до командира роти. Софія Галечко – одна з небагатьох відомих нині жінок-військових – трагічно загинула у 1918 році в селі Пасічна, де і була похована в урочищі Розтока. Довгі роки могила була забута і тільки в 1991 році встановлено пам’ятник та віддано шану великій українській діячці. Згідно з розпорядженням Представника Президента України від грудня 1993 року її могила віднесена до реєстру місць пам’яти Української революції.