Тягнибок зробив стратегічний хід з прицілом на майбутнє, - політолог


Рішення лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока зняти свою кандидатуру з президентських перегонів на користь об'єднаного кандидата від націоналістичних сил – це сильний і необхідний хід, враховуючи бажання Кремля повернути свій колишній вплив в Україні.

Про це у своєму блозі написав політолог Кирило Сазонов. 

«Цікаве рішення Олега Тягнибока - зняти свою кандидатуру з президентських перегонів на користь однопартійця (Руслана - ред.) Кошулинського. На тлі звичних нам партій лідерського типу, де все впирається у прізвище вождя – це сильний вчинок. Тобто людина впевнена у собі і поставила інтереси націоналістів вище за свої амбіції. Але головне, це заклик до всіх націоналістичних сил об'єднатися. І, очевидно, що це стратегічна гра з прицілом на парламентські вибори. Так, в ситуації, коли Кремль мріє про політичний реванш в Україні, нам потрібні об'єднані націоналісти. Коаліція патріотів в якості альтернативи різного роду «мирним планам», за якими ховаються прихильники капітуляції перед Москвою», - зазначив Кирило Сазонов.

За словами політолога, для об'єднання завжди потрібно трохи стримати амбіції. Олег Тягнибок зробив свій хід, і зараз залишається чекати реакції партнерів. Кирило Сазонов підкреслив, що подібні рішення укладаються в європейську політичну парадигму. Зокрема, такий хід можна було спостерігати у Польщі на минулих виборах. Тоді партія «Право і Справедливість» прийняла рішення висувати на президентських виборах не Ярослава Качинського, а Анджея Дуду. І перемогла. «Тепер «Право і Справедливість» фактично визначає порядок денний польської політики на вищому рівні і має пристойні шанси на майбутніх місцевих виборах. І дуже впевнено відстоює польські інтереси на переговорах з ЄС. Так що це нормальний європейський досвід. А від партій лідерського типу ми все одно відійдемо. Значення має програма, цілі і репутація», - резюмував політичний експерт. Нагадаємо, під час свого виступу на Марші Слави УПА лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок відмовився від участі в майбутніх президентських виборах і запропонував висунути єдиним кандидатом від усіх націоналістичних сил колишнього віце-спікера ВРУ Руслана Кошулинського. Свій крок Олег Тягнибок пояснює бажанням прискорити процес об'єднання націоналістів.