Тягнибока визнали найправдивішим політиком України: рейтинг VoxCheck


VoxCheck назвав лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока головним правдорубом країни.

VoxCheck – незалежний фактчек-проект, який перевіряє висловлювання політиків та фінансується фондами західних країн (National Endowment for Democracy, PACT, TTF), а також грошима сотень українців, що підтримують проект на «Спільнокошті», перевирів висловлювання українських політиків і склав рейтинг правдивості, пише Вголос.

Перше місце посів лідер ВО “Свобода” Олег Тягнибок. 78% його висловлювань були повністю правдивими.

Аналітики зазначають, що маніпулював та перебільшував Тягнибок небагато – у 20% випадків.

“Тягнибок вже заявив про те, що не буде балотуватися на президентських виборах і висунув на цей пост Руслана Кошулинського, екс-віце-спікера Верховної Ради. Але через це VoxCheck не виключив Тягнибока з рейтингу, адже політик продовжив активне спілкування з електоратом та медіа, явно готуючи свою політичну силу до парламентських виборів.

Чверть всіх тверджень Тягнибока були про війну. Причому всі вони мали негативну конотацію: лідер “Свободи” зосередився на критиці мінських угод і найчастіше робив це правдиво”, – зазначають у VoxCheck.

Другим в рейтингу став лідер “Громадянської позиції” Анатолій Гриценко, а третім – лідер “Самопомочі” Андрій Садовий.

Трійка маніпуляторів та брехунів залишилася незмінною: Вадим Рабінович (партія “За життя”), Юлія Тимошенко (“Батьківщина”) та Юрій Бойко (“Опоблок”).

Раніше перше та друге місця в рейтингу посідали Президент Петро Порошенко та прем’єр Володимир Гройсман (тоді їм вдавалося очолювати рейтинг, адже як державні службовці констатували події, які відбуваються в Україні).  Третім за ними йшов непосадовець Олег Тягнибок: у квітні VoxCheck назвав його “головним відкриттям рейтингу”.

“З початку 2018 Порошенко та Гройсман майже не міняли тематику своїх виступів: зовнішня торгівля, бюджет, банки, стан економіки і так далі, але влітку в їхніх промовах з’явилося більше популізму, і як наслідок – більше перебільшень та маніпуляцій.

Тоді як Тягнибок та Гриценко (сьогодні – 1 та 2 місце рейтингу правдивості, відповідно) сконцентрувалися на тому, в чому вони більш-менш розбираються: Тягнибок – на відносинах з Росією та зовнішній безпеці України, Гриценко – на критиці Міноборони та роботи депутатів, а також на вступі України в НАТО”, – зазначають аналітики.