У 2014 році сертифікат ЗНО з української мови може стати обов'язковим не для всіх вузів


У 2014 році наявність обов'язкового для всіх напрямів підготовки сертифіката ЗНО з української мови та літератури може стати нормою не для всіх вузів.

Університети, які мають статус дослідницьких, отримують право визначати перелік конкурсних предметів не залежно від переліку, наведеного для кожної спеціальності в Умовах прийому до ВНЗ. Вони можуть вибрати його на власний розсуд з числа тих, з яких проводиться тестування, пише в статті для ZN.UA Оксана Онищенко.

У попередні роки в конкурсний бал абітурієнта зараховувалися бали сертифіката ЗНО з трьох предметів. Їх обирали з переліку, наведеного для кожної спеціальності у Додатку № 1 до Умов прийому. Першим і обов'язковим для всіх напрямів підготовки був сертифікат ЗНО з української мови та літератури.

Найближчим часом Міністерство освіти затвердить Умови прийому до вищих навчальних закладів на 2014 рік. Це своєрідна "Конституція" вступної кампанії. На її основі кожен вищий навчальний заклад розробить свої правила прийому. І в цьому проекті Умов немає чітко прописаної вимоги щодо того, чи зобов'язані ці університети вимагати сертифікат про знання державної мови, передає видання.

Нагадаємо, 17 жовтня Міністерство освіти визначило перелік предметів на зовнішньому тестуванні в 2014 році. У повідомленні Кабміну йдеться, що в 2014 році вступники до вищих навчальних закладів зможуть скласти тести з 11 предметів: українська мова та література, історія України, всесвітня історія, математика, біологія, географія, фізика, хімія, російська мова, зарубіжна література та одну з іноземних мов (на вибір): англійська, німецька, французька або іспанська. При цьому кожен охочий зможе пройти тести не більше ніж з чотирьох предметів.