У 2019 році франківські будівлі "мінували" 23 рази


До поліції Івано-Франківщини у 2019 році надійшло 23 повідомлення про замінування.

Усі виклики виявилися неправдивими і за цими фактами поліцейськими Прикарпаття розпочаті кримінальні провадження. Через такі повідомлення уже затримано 6 осіб.

Поліцейські Івано-Франківщини вкотре наголошують, що за це передбачена кримінальна відповідальність – позбавлення волі від 2 до 6 років.

Поліцейські – вибухотехніки надають свої поради громадянам, як останнім дотримуватись правил безпеки, в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, аби запобігти можливих в такій ситуації нещасних випадків.

При виявленні вибухового пристрою або підозрілих речей необхідно:

  • зберігати спокій;
  • негайно повідомити про знахідку співробітників поліції та аварійно-рятувальної служби або зателефонувати відповідно на цілодобові безкоштовні лінії служб «102» та «101»;
  • не торкатись до підозрілих предметів та, у жодному разі, не намагатися переміщувати «небезпечні знахідки» або змінювати їх положення;
  • відійти від місця, де знайдено підозрілий предмет та, за можливості, організувати його охорону на безпечній відстані;
  • у разі отримання повідомлення від уповноважених представників влади (правоохоронців, органів місцевого самоврядування) про евакуацію із будинку необхідно чітко виконувати отримані інструкції.

В разі виявлення вибухонебезпечних предметів категорично забороняється:

  • нагрівати знайдені вибухонебезпечні предмети або окремі їх елементи;
  • наносити по ним удари та струшувати їх, вибивати та сколювати частини з цих предметів,
  • виплавляти з них вибухову речовину та самостійно демонтувати вибухові пристрої.

Допуск будь кого в зону підвищеної небезпеки без дозволу спеціалістів-вибухотехніків категорично заборонено.

Необхідно запам’ятати, що безпечна відстань від епіцентру можливого вибуху на відкритій місцевості становить не менше 100 метрів, а в будинку – не менше 50 метрів.

Поліцейські наголошують, що у будь-якому разі при виявленні вибухонебезпечного предмета підозрілого характеру, лише безумовне виконання всіх цих правил безпеки вбереже осіб, які натрапили на «небезпечні знахідки» від травм чи загибелі.