У Білоберізькій ОТГ презентували бюджет для громадян


Мешканці громади є власниками місцевого бюджету і повинні знати – звідки у громаду надходять гроші, та як їх розприділяють.

Проте, зазвичай, інформація про бюджет громади оприлюднююється у вигляді безкінечних документів зі складними цифрами і незрозумілими кодами. Зробити зрозумілим бюджет громади поставили собі за місію представники Громадського Партнерства “За прозорі місцеві бюджети” – саме вони розробляють та презентують у громадах бюджети для громадян, інформує Центр політичних студій.

Бюджет для громадян – це документ, де простою мовою, з використанням інфографік та зрозумілих пояснень мешканцям громади доносять інформацію про місцевий бюджет. Цікаво, що такий лайфхак вже другий рік впроваджують не в обласних центрах та великих містах, а у невеликих ОТГ, що є партнерами Програми DOBRE.

На Прикарпатті першою громадою, де у 2019 році презентували Бюджет для громадян стала Білоберізька ОТГ. Тут уже другий рік поспіль працюють експерти громадської організації “Центр Політичних Студій” – представника Громадського Партнерства “За прозорі місцеві бюджети” в Івано-Франківській області.

Керівник Центру Політичних Студій Віталій Світлик зазначає, що організація ставить за мету пояснити мешканцям громади, що будь-який місцевий бюджет формується з податків мешканців і самі мешканці повинні знати, куди влада витрачає їх кошти.

“Ми комплексно підходимо до процесу створення бюджетів для громадян в ОТГ. Долучаємо до нього і владу і фінансистів, і громадські організації”, – каже Світлик, – “Протягом кількох місяців ми працюємо з владою та макетуємо самі брошури, потім, разом з владою та місцевими активістами ми презентуємо ці брошури мешканцям. Окрім того ми ведемо і просвітницьку діяльність – розповідаємо мешканцям громади, як можна долучитись до формування місцевого бюджету. Також збираємо пропозиції до бюджету на наступний рік, передаємо владі і сприяємо тому, щоб влада дала звіт, які пропозиції включені в бюджете, а які не включені і з яких причин”.

Наразі Бюджети для громадян у же вдруге розробляються та презентуються у 95-ти громадах, що є партнерами Програми DOBRE.

15 та 16 вересня у Білоберізькій ОТГ презентація проходила у двох населених пунктах громади, а також у місцевій гімназії – де старшокласникам провели відкритий урок та пояснили, як функціонує бюджет громади.

Експерт Центру Політичних Студій Михайло Джогола пояснює, що особливий акцент у цьогорічних презентаціях бюджетів для громадян роблять саме на молодь. Адже такого роду громадянська освіта буде корисною і для школярів і для громади.

“Ми часто стикаємось з тим, що мешканці громад незнають, яким чином їм можна долучитись до процесів управління громадою. І це дає свої наслідки – членам громади важко зрозуміти, чому не робиться дорога, чи чому на освіту витрачають ту, а не іншу суму”, – пояснює Михайло, – “Саме тому ми хочемо вчити молодь розбиратись в особливостях місцевого самоврядування. За кілька років це дасть свої результати – збільшиться рівень громадянського суспільства”.

По завершенні акції бюджети для громадян розповсюджуватимуть у Білоберізькій ОТГ старости та депутати, а також представники молодіжної ради. В ході акції було зібрано та передано до влади більше чотирьох десятків пропозицій.  Це помітний результат, кажуть експерти, адже минулого року, під час аналогічних презентацій було зібрано в два рази менше пропозицій.

Однак, збір пропозицій на цьому не завершився – до кінця жовтня мешканці Білоберізької ОТГ можуть подати свої пропозиції до бюджетну на 2020 рік старостам, сільській раді або просто надіслати в електронному вигляді, перейшовши за посиланням

Найбільше пропозицій, поданих мешканцями Білоберізької ОТГ стосувались ремонту місцевих доріг, розвитку туризму і створення інфрастуктури – відкриття басейну та будівництво спортивних споруд.

На черзі в Івано-Франківській області ще 9 презентацій бюджету для громадян у 9-ти різних ОТГ.