У Бурштині та Нижньому Струтині розповідатимуть про людські долі


На вихідних на Прикарпатті відбудеться аж два заходи, спільне у яких те, що на обох дуже різні мешканці міста чи села розповідають про себе та свою непересічну долю.

Ці події ще раз доведуть, що наша краса в різноманітті. Обидві події реалізовує «Молода Просвіта Прикарпаття» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках проєкту «Зміцнюємо громади, об’єднуючи Україну».

У суботу, 26 жовтня, у Бурштині відбудеться вечір родинної історії. П’ять родин, які мешкають у Бурштині, розкажуть історії свого життя. Захід розпочнеться о 16:00 в актовій залі Будинку культури імені Тараса Шевченка (вул. Степана Бандери, 60).

Родини, які розповідатимуть історії:

- Родина Марії Хованець. Жінка три роки перебувала у підпіллі. Була медсестрою в
сотні “Гайдамаки”, згодом у боївці Служби безпеки ОУН. Її арештували 16 липня 1947 року в селі Хохонові Галицького району. Засудили до 10 років виправно-трудових таборів і до 5 років обмеження громадянських прав. У 1955 році повернулася в Бурштин. Її брат та сестра також воювали в ОУН. Син пані Марії продовжує династію військових.
- Родина Наритник/Копчинські. Корінні мешканці Бурштина, очевидці соціальних, побутових змін в процесі побудови містоутворюючого підприємства Бурштинська ТЕС. Родина й надалі займає проактивну позицію у житті міста.
- Родина Відякіні. Росіяни, вихідці із Сибіру, які асимілювались та пов’язують своє
життя з містом та Україною в цілому. Вони ламають стереотипи та захоплюються
українською піснею.
- Родини Ємбрик та Хомяк. Представники «евакуйованої назавжди» етнографічної
групи «лемки», які розповідають про те, які пережили страшні випробування і при цьому
залишились вірними українському народу.
- Родина Ворох. Новостворена молода сім’я. Голова родини – одноліток незалежної
України, народився і мешкає в Бурштині. Родина вважає, що місто Бурштин, комфортне,
культурне та соціально відповідальне місто.

Також на вечорі виступить оркестр народних інструментів. У неділю, 27 жовтня, у селі Нижній Струтинь Рожнятівського району відбудеться захід «жива бібліотека». У цій бібліотеці книгами є люди. Зокрема, свої історії розповідатимуть мама героя Небесної Сотні, богатир Назар Павлів, жінка, яка була в полоні, воїн-афганець, ліквідатор ЧАЕС, польський рок-музикант. Крім цього, на глядачів чекає виступ богатиря Назара Павліва і концерт рок-гурту Ukrapоl’s.

Захід відбудеться у сільській бібліотеці в народному домі (вул. Грушевського, 139).
Початок – о 12:00.

Проєкт “Зміцнюємо громади, об’єднуючи Україну” організовує Івано-Франківська
обласна організація “Молода Просвіта” за підтримки Агентства США з міжнародного
розвитку (USAID).