У червні ціни на Прикарпаття дещо знизилися – дані статистики


За даними Державної служби статистики, споживчі ціни у червні 2019 року, порівняно із травнем як в Україні, так і в області знизилися на 0,5%, з початку року зросли на 3,6% та 4,4% відповідно.

Зниження споживчих цін у червні поточного року зафіксовано в усіх регіонах країни. В Івано-Франківській області воно становить 0,5–0,1%.

Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 1,1%. Найбільше (на 30,2% та 13,9%) подешевшали яйця та овочі. На 2,9–0,2% знизилися ціни на маргарин, свинину, сало, сметану, молоко, рис. Водночас на 4,7% та 4,2% подорожчали цукор і фрукти, на 1,5–0,7% – продукти переробки зернових, риба та продукти з риби, кисломолочна продукція, м’ясо птиці, хліб, соняшникова олія, масло, безалкогольні напої, макаронні вироби.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,5%, у т.ч. на тютюнові вироби – на 2,0%, алкогольні напої – на 0,9%.

Зниження цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 2,3% відбулося за рахунок зниження цін на природний та скраплений газ на 6,4% і 4,2%.

Разом з тим відбулося підвищення тарифів з утримання будинків та прибудинкових територій на 1,4%.

Підвищення цін на транспорт у цілому на 0,9% спричинено подорожчанням проїзду у залізничному пасажирському транспорті на 15,8%. Водночас на 0,3% подешевшали паливо та мастила.