У Чорному морі знайшли найдавніший у світі неушкоджений корабель


Неподалік від узбережжя Болгарії знайшли найдавніший на планеті неушкоджений корабель, що пролежав на дні Чорного моря понад 2400 років.
23-метрове давньогрецьке торгове судно виявили на великій глибині з допомогою дистанційно керованого підводного апарату, пише Громадське.

Судно з неушкодженими щоглою, рулями та лавами для веслярів виявили дослідники з організації The Black Sea Maritime Archaeology Project (Проекту Чорноморської морської археології). За їхніми словами знахідка схожа на судно, що зображене на давньогрецькій вазі Siren Vase, яка зберігається в Британському музеї.

Siren Vase

 

«Ніхто не міг припустити, наскільки точним був малюнок на вазі. Адже було невідомо, чи малював взагалі художник з оригіналу», — зазначив професор археології в Університеті Саутгемптона Джон Адамс.

За словами вченого, відмінному збереженню судна сприяло те, що на глибинах понад 200 метрів в Чорному морі майже немає кисню. В інших морях раритет не зміг би зберегтися в подібному вигляді «До нас дійшла лише дуже невелика кількість уламків кораблів тієї епохи», — сказав Адамс.

За останні три роки вчені виявили в Чорному морі 67 затонулих кораблів. Серед них торгове судно римлян з амфорами, яке датується 200 роком до н.е., а також корабель часів Візантійської імперії, побудований близько 800 року. А також середньовічне італійське судно і кілька кораблів Османської імперії, що датуються XVI — XVIII століттями.