У Дем’яновому Лазі вшанують жертв сталінських репресій


У неділю, 27 жовтня, у меморіальному комплексі Дем'янів Лаз до 30-ї річниці перепоховання жертв сталінських репресій пройдуть вшанування.

Архієрейське богослужіння очолить Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, пише Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Тридцять років тому, у жовтень 1989 року, тут відбулося перепоховання жертв комуністичних репресій. Очевидці стверджують, що саме перші дні розкопок були найважчими: «Ледь не в халяви набирали – то мозки, все, що розчинилося. То була така рідина. Ми мали сітку, це проціджували, щоб нічого не лишити», - пригадував Зиновій Дума.

Розкопки розпочалися 21 вересня і тривали 40 днів. Було знайдено три могили і в них останки 539 людей, із них 129 молодих дівчат – про це свідчили заплетені коси. Більшість загиблих убиті пострілом в потилицю з дрібнокаліберної гвинтівки, для гарантії груди багатьох простромлені російським штиком.

Закликаємо всіх свідомих мешканців нашого міста та області, прийти вшанувати цих невинно вбитих наших братів по крові. Богослужіння розпочнеться о 13.00 год.