У Дем'яновому Лазу вшанували 30-ту річницю перепоховання жертв комуністичних репресій


У меморіальному комплексі "Дем'янів Лаз" біля Івано-Франківська 27 жовтня спільною молитвою вшанували 30-ту річницю перепоховання тут жертв комуністичних репресій.

Поминальні заходи біля каплиці очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський владика Володимир Війтишин. Також прибув Секретар Синоду Єпископів УГКЦ Богдан Дзюрах, десятки священиків, інформує Голос України.

Того дня до Дем'янового Лазу прийшли сотні небайдужих мешканців Прикарпаття. Офіційну делегацію очолили голова ОДА Денис Шмигаль і міський голова Руслан Марцінків. Вони поклали квіти до пам'ятника жертвам комуністичних репресій. Потім відбулося народне віче.

"Нині спостерігаємо не лише військову агресію, а системну роботу щодо винищення всього українського в інформаційному просторі, на дипломатичному фронті та навіть у духовній сфері. Тож наша перемога -- в єдності, збереженні традицій культури, мови та пам'яті", -- наголосив Денис Шмигаль.

"Вдячний тим, хто ініціював тут розкопки і створення меморіалу. Сьогодні тут відбулася панахида для збереження пам'яті про замордованих людей. Це місце святе для кожного франківця. Пам'ятаємо!" -- сказав у своєму виступі Руслан Марцінків. 

Довідка

Розкопки в урочищі Дем'янів Лаз розпочалися 21 вересня 1989 року і тривали 40 днів. Тоді було знайдено три братські могили з останками 524 загиблих. 

Меморіальний комплекс є філією обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери. На його території, на місці колишніх поховань, розміщено три могили. У центральній частині височіє своєрідний пам'ятник закатованим жертвам -- каплиця-дзвіниця. Богослужіння тут відбуваються щонеділі.

У підвальних приміщеннях розташували експозицію музею, що розповідає про репресії комуністичного режиму на Прикарпатті на початку Другої світової війни, а також історію пошуку та розкопок. Уперше подано списки працівників Станіславського УНКВС 1939--1941 років, причетних до масового терору. Кульмінацією експозиції є велика стела з прізвищами та знімками галичан, долі яких було зламано.

До теми: Як дістали перші останки, всі впали на коліна: Очевидці про розкопки в Дем'яновому Лазу

30 років тому в Дем‘яновому лазі віднайшли масове поховання жертв НКВД

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!