У Долині понад півмільйона євро інвестують у розвиток бджільництва та ягідництва


15 березня, у Долині відбулася стартова зустріч проекту «Співпраця задля підвищення конкурентоспроможності в секторі сільськогосподарського виробництва та диверсифікації структури місцевої економіки Долинського субрегіону».

Проект буде реалізовано Долинською міською радою та КП «Долина-Інвест» за підтримки Європейського Союзу. Бюджет його складає 667 442 євро, у тому числі кошти ЄС – 520 604 євро.

Проект покликаний сприяти розвитку агропромислового сектору, налагодити канали збуту між виробниками продукції та споживачами як на внутрішніх, так і на зовнішніх ринках, розробити маркетингові інструменти для просування продукції місцевих виробників, а також забезпечити місцеве населення новими робочими місцями.

«Ми починаємо цікавий, інноваційний та надзвичайно потрібний для нашого регіону проект. Розвиток агросектору є одним із пріоритетних напрямків і не секрет, що за 25 років ми багато чого втратили у цій сфері. Нинішня ситуація в сільських населених пунктах надзвичайно складна, адже землі практично не використовуються, а якщо їх обробляють, то лише для власних потреб. Завданням цього проекту є посилення сільського господарства, бажання вдихнути у села нове життя», - зауважив міський голова Володимир Гаразд.

Пріоритетними напрямками є бджільництво та ягідництво. Серед запланованих заходів навчання місцевого населення, часткове забезпечення обладнанням  сільгоспвиробників та багато чого іншого. Розвиток бджільництва у місті підтримують уже кілька років: періодично проводяться конференції, зустрічі, де пасічники мають можливість обмінятися досвідом. На постійній основі функціонує товариство бджолярів. Значні досягнення також і у сфері ягідництва. 

Директор КП «Долина-Інвест» Олександр Кізима зазначає, першочерговими заходами проекту буде створення карти земельних площ у Долинському районі, які  наразі не використовуються для медозбору. Крім того, будуть розроблятися схеми підсіву лікарських рослин на цих територіях, щоб збільшити продуктивність сільськогосподарських угідь.

«Наприкінці 2018 року буде створено кооператив. Будемо також створювати можливості для розробки пересувних пасік. Це дасть змогу збирати мед там, де нині це не робиться. Ще одним напрямком збільшення продуктивності стане створення окремої маточної пасіки, це необхідно для поліпшення селекції бджіл», - коментує ситуацію пан Кізима.