У франківському виші планують створити Центр економічного життя для осіб з інвалідністю


Створення Центру економічного життя для осіб з інвалідністю в приміщенні Науково-технічної бібліотеки ІФНТУНГ передбачено проектом «Соціальна адаптація осіб з інвалідністю через доступ до економічної літератури», який подано для участі в міській цільовій програмі «Партиципаторне бюджетування (бюджет участі) у м. Івано-Франківську».

Слід зазначити, що люди з інвалідністю є повноцінними членами суспільства та повинні володіти усіма правами й обов’язками, притаманними громадянам країни та мешканцям міста. А це – можливість доступу до навчання, самовдосконалення, роботи та самореалізації у суспільств. Про це йдеться у прес-службі ІФНТУНГ.

Це можна сказати як про осіб з особливими потребами будь-якої вікової категорії загалом, так і про молодих людей, які могли б стати студентами вищих навчальних закладів. Таким людям необхідно долучатися до соціального та економічного життя суспільства, що дало б змогу залишатись соціально активними у громаді, а також мати змогу забезпечувати добробут власних родин.

"У нашому місті практично відсутні місця для зустрічей, навчання та дозвілля людей даної категорії. Вже давно назріла потреба для організації місця, яке б стало майданчиком для спілкування людей з інвалідністю, що також сприяло б гуртуванню осіб зі схожими потребами та проблемами, а, разом з тим (за бажання людини) формувало б передумови для подальшого навчання у закладі вищої освіти.

Тільки в Івано-Франківську зареєстровано понад 12900 осіб з інвалідністю (зокрема, в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу працюють 82 особи згаданої категорії громадян і навчаються – близько 100)",- інформує прес-служба універститету.

Варто зазначити, що в Івано-Франківськ налічуються десятки осіб, для яких через проблеми із зором практично єдиним вікном у навколишній світ є література (рельєфно-крапкові підручники, періодичні видання), надрукована шрифтом Брайля. Відповідно, існує необхідність друку літератури шрифтом Брайля за допомогою спеціального принтера. Також незамінним внеском у практичну допомогу таким людям стало б створення низки аудіокниг, зокрема аудіопідручників у форматі DAISY. У спеціальному плеєрі із записом аудіокниги за допомогою навігатора незряча людина може швидко знайти необхідний розділ чи параграф.

Реальним та ефективним рішенням цієї проблеми може стати організація роботи Центру економічного життя для осіб з інвалідністю на базі Науково-технічної бібліотеки ІФНТУНГ – закладу вищої освіти IV рівня акредитації з потужним інформаційним простором. Тут буде представлена література для людей із вадами зору як економічного спрямування, так і загальноосвітнього напрямку: від науково-популярної до художньої (української та всесвітньої). Загалом створення інклюзивного простору в бібліотеці університету у відповідності з усіма вимогами та «за останнім словом техніки» перетворить це місце на привабливий та зручний майданчик для навчання, спілкування та самореалізації людей з інвалідністю в Івано-Франківську.

Проект «Соціальна адаптація осіб з інвалідністю через доступ до економічної літератури», що передбачає облаштування Центру економічного життя для осіб з інвалідністю, розроблено в ІФНТУНГ під координуванням першого проректора Мандрика Олега Миколайовича та проректора з науково-педагогічної роботи Гораль Ліліани Тарасівни за участі працівників університету - Яцюка Олега Степановича, Бережницької Уляни Богданівни, Вороніної Вікторії Сергіївни, Пуйди Романа Богдановича.

"Реалізація цього проекту – справді прекрасна можливість долучити наше місто до втілення найпрогресивнішої світової практики! Втім, такі плани бібліотека ІФНТУНГ може реалізувати лише за активної підтримки громадськості міста. Тому прохання до усіх небайдужих мешканців Івано-Франківська – проголосуйте за проект «Соціальна адаптація осіб з інвалідністю через доступ до економічної літератури»",- зауважують у перс-службі.