У Франківську чоловік вкрав рушницю і продав її за сувенірні долари


В Івано-Франківську суд виніс вирок чоловіку, який вкрав рушницю, після чого продав зброю за несправжні долари.

Це сталося 27 вересня 2018 року. Близько 14:00 чоловік побачив автомобіль “Нива”, задні двері якого не були зачинені. Він проник в автомобіль, побачив на підлозі рушницю і вирішив її вкрасти – що й зробив, пише ГК.

Крадій “розжився” комбінованою мисливською рушницею моделі ІЖ-56-3, «Белка-3» в матерчатому чохлі, вартість якої згідно з висновком експерта становить 9000 гривень. Після цього він втік з місця злочину, а вже за годину продав рушницю невстановленому наразі чоловікові за 300 доларів. Але, як з’ясувалося згодом, долари виявились сувенірними – на купюрах були написи “Сувенір” та “Не є платіжним засобом”.

Власник машини звернувся до поліції. Потерпілий упізнав обвинуваченого – це був однокласник його доньки. Він розповів, що повернувся з лісу додому, лишив автомобіль біля воріт – а потім помітив, як біля машини ходить обвинувачений. Наступного ж дня поліція затримала зловмисника. Він був у себе вдома. При ньому виявили 300 сувенірних доларів.

Обставиною, яка пом’якшує покарання, суд визнає вчинення злочину обмежено осудним, оскільки згідно з висновком судово-психіатричної експертизи злочинець виявляє ознаки розладів психіки та поведінки, внаслідок органічного ураження головного мозку з помірно вираженим психоорганічним синдромом. У час скоєння злочину він перебував в стані, при якому не здатний повною мірою усвідомлювати свої дії та керувати ними.

2 серпня 2019 року суд, вивчивши всі обставини, виніс злочинцю вирок. Його визнали винним у зберіганні та носінні вогнепальної зброї без дозволу і присудили три роки позбавлення волі. Але на підставі ст. 75 ККУ його одразу ж звільнили від відбування тюремного строку, встановивши іспитовий строк тривалістю один рік. Він також повинен буде компенсувати власнику рушниці її вартість – 9000 гривень.