У Франківську хочуть створити власні реставраційні майстерні


У Франківську триває реставрація фасаду будинку на вулиці Леся Курбаса, 5-7-9. До робіт вдалось залучити кваліфікованих спеціалістів-реставраторів, які завершили роботи на фасадах будинків на вулиці Шевченка.

Сьогодні вже виконано близько 60% робіт. Протягом наступного тижня будуть зняті риштовання, пише Бліц-Інфо з посиланням на Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини.

Бюджету міста реставрація цілого фасаду, включно з реставрацією вхідних дверей, буде коштувати 941 695 гривень.

Реставрація, згідно договірних зобов’язань, мала бути завершена ще в останній день літа, однак, через брак кваліфікованих фахівців, це зробити не вдалося. Тож тепер в планах повністю завершити роботи з реставрації будинку на вулиці Леся Курбаса, 5-7-9 до кінця весни наступного року.

Таким чином, в історичній частині міста вчергове, після реставрації фасаду будинків на вулиці Гетьмана Мазепи, 5, 7, 9, постане у всій своїй вишуканості кращий зразок архітектури в стилі  Віденської сецесії. До слова, це один з найпротяжніших по фасаду історичних  житлових будинків – близько 65 метрів.

Начальник відділу охорони культурної спадщини Володимир Ідак зазначає, що, аналізуючи досвід реставраційних робіт 2016-2018 років, вже можна робити деякі висновки і на наступні роки їх враховувати при організації процесу.

"Це стосується зокрема і створення місцевих реставраційних майстерень: по роботі з фасадною ліпниною, декоративним погонажем, тощо; по роботі з  деревом, включно з реставрацією столярних виробів; по роботі з каменем; художнє ковальство, бляшані декоративні роботи",- каже Ідак.

Зокрема, Ідак наголошує на тому, що буде добре як сформується конкурентне середовище з підприємців в цій галузі.

"Ще залишається складне питання співучасті в роботах з реставрації будинків їх співвласників. Однаково це стосується, як власників комерційних приміщень будинків, так і власників житла, квартир. Департамент буде ініціювати розробку та впровадження міського положення про дольову участь в фінансуванні реставраційних робіт всіх співвласників об’єктів. Це сприятиме самоорганізації мешканців для ефективного підтримання в належному стані пам’яток архітектури",- пояснює начальник відділу охорони.

Крім того, на реставрацію об’єктів-пам’яток будуть зорієнтовуватись як державні так і комунальні установи, підприємства та приватні власники.