У Франківську міркували, як зробити область доступнішою для людей з інвалідністю


Сьогодні, 15 жовтня в Івано-Франківську розпочався семінар, на якому обговорюватимуть питання доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення в області.

В рамках семінару будуть представлені напрацювання до програми, розробленої громадською організацією "Слід", "Доступне Прикарпаття", інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Радник голови обласної державної адміністрації з питань соціального захисту осіб з інвалідністю Микола Макар зазначив, що нещодавно організація «Слід» отримала кошти на реалізацію проєкту «Інвалідність не обмежує-обмежує дискримінація».

«Ми хочемо, аби Прикарпаття стало доступнішим для людей з інвалідністю, саме тому плануємо їздити у райони та обговорювати проєкт. Зараз в області понад 104 тисячі людей з інвалідністю. Тому проблему маломобільних груп населення потрібно спільно обговорювати»,- пояснює Макар.

Голова ГО " Біла тростина" Марія Гогільчин додала, що тема доступності особливо важлива для людей з вадами зору. У Франківську пробували полегшити життя для незрячих, однак успіхом це не завершилось. 

«Незрячі люди визнані, як люди з найважчою формою інвалідності. Світова практика показує, що 80% людей сприймає все через зір, а ми - на дотик та нюх. Тому нам потрібна звукова інформація. У Франківську це питання рухається чомусь дуже повільно. У нас уже є понад 50 автобусів, які б мали озвучувати назви зупинок, маршруту тощо. Однак водії чомусь їх не вмикають. Кажуть - пристрої не працюють»,- ділиться Гогільчин.

Франківка також додала, що важливим питанням є працевлаштування. Більшість незрячих виживають на державну допомогу або пенсію, адже роботодавці стверджують, що краще заплатять штрафні санкції, ніж візьмуть на роботу незрячого.

У свою чергу, заступниця голови обласної державної адміністрації Світлана Онищук запевнила, що в облдержадміністрації питання доступності для людей з інвалідністю є в пріоритеті.

«Зараз розробляється стратегія розвитку області на 2022-2027 роки. І особливу увагу ми повинні звернути на людей з інвалідністю. Піклуватись про них має не лише Міністерство охорони здоров’я, але й органи місцевого самоврядування. Будемо робити все можливе, аби розв’язати проблемні питання. Думаю, таких зустрічей треба ще більше»,- додала Онищук.

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!