У Франківську науковці говорили про роль та участь ОУН в подіях у Карпатській Україні


У четвер, 14 березня в Івано-Франківську відбувся круглий стіл на тему «Роль та участь ОУН в подіях у Карпатській Україні 1938-1939 рр.».

В рамках засідання круглого столу науковці обговорили політичну діяльність Проводу Українських Націоналістів на підтримку Закарпаття та участь членів ОУН у розбудові військових сил Карпатської України, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Зокрема, науковці відзначили важливість надання українськими організаціями фінансової допомоги Карпатській Україні та участь жителів Прикарпаття у подіях в Карпатській Україні.

"Напередодні 80 річниці проголошення Карпатської України та 90-річчя ОУН дуже важливо говорити про ці події. Адже початок державотворення на Закарпатті знайшов підтримку серед мешканців Галичини і Волині. Окрім того, багато прикарпатців влилися до військового формування Карпатська січ",- каже організатор заходу Ярослав Коретчук.

Водночас директор обласного краєзнавчого музею Ярослав Штиркало зауважив, що спочатку вихідці Галичини активно вливатися у ряди політичних і військових організацій Карпатської України, втім з часом це викликало обурення у мешканців Закарпаття, чому це не їхні люди.

Науковці кажуть, що місцеві провідники на Закарпатті вважали, що саме Карпатська Україна зможе об'єднати всю Україну. Цю інформацію підхопила і поширила німецька пропаганда. Відповідно в СРСР це викликало занепокоєння і бажання знищити Карпатську Україну.

"Я вважаю, що Друга світова розпочалася не з нападу Німеччини на Польщу, а коли мадяри напали на Карпатську Україну. І ми маємо про це говорити",- каже дослідник Василь Іваночко.

Також учасники круглого столу підняли питання щодо дипломатичних заходів які використовували ОУН для захисту Карпатської України.