У Франківську обговорили Положення про тарифи на платні медичні послуги


28 лютого відбулося відкрите громадське обговорення проєкту рішення міської ради «Про затвердження Положення про тарифи на платні медичні послуги в комунальних некомерційних підприємствах охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради».

Наприкінці грудня минулого року виконком погодив рішення про затвердження тарифів та перелік послуг, які надаватимуться міськими комунальними некомерційними підприємствами охорони здоров'я.

Тепер проєкт рішення «Про затвердження Положення»  має проголосувати сесія міської ради. Втім, до того, як Положення винесуть на розгляд депутатів, їх обговорили з франківцями. Варто зауважити, що людей на громадські обговорення прийшло дуже мало, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами очільниці управління охорони здоров'я Івано-Франківської міської ради Марії Бойко, оскільки відбувається реформування медичної галузі необхідно прийняти таке рішення.

"Ми приймаємо це Положення, щоб усі заклади мали єдиний підхід до визначення ціни і організації медичних послуг. Ще 1996 року медичні заклади мають право надавати платні послуги. Розрахунок тарифу здійснюється медзакладом відповідно до собівартості послуги та рентабельності за власною методикою. Тому ціни на послуги в різних медзакладах різняться. Повна собівартість визначається на підставі державних норм. Тарифи розраховуються індивідуально для кожного комунального некомерційного підприємства. Перегляд тарифів може бути раз на рік. Основні цілі нашого рішення встановлення єдиного підходу, та надання закладами інформації про надані медичні послуги",- каже Марія Бойко.

Зокрема, в медзакладах будуть розміщені стенди з тарифами і інформацією про те, скільки коштів надійшло і як вони будуть використані. За це відповідатиме керівник медзакладу.

Читайте також: Які медичні послуги франківці зможуть отримати безкоштовно, а за що доведеться платити й скільки.

"Це вже було питання часу формування ринкових підходів до медичних послуг.  Наразі в Україні немає єдиного підходу до формування тарифів, їх тільки розробляють в МОЗ",- пояснила Бойко.

Водночас представник Сектору Державної регуляторної служби в області Андрій Соболевський зауважив, що у регуляторної служби є суттєві зауваження до цього документу.

"Органи місцевого самоврядування не мають повноважень приймати рішення про Положення. Жодна рада в Україні ще не "народила" такого рішення», - наголосив чиновник.

Марія Бойко не погодилася, мовляв платні медичні послуги надають у багатьох медзакладах України.

Втім, Андрій Соболевський наголосив, що він говорив не про тарифи, а про Положення, яке є регуляторним актом. Міська рада не має повноважень його приймати.

«Медичні заклади є комунальними підприємствами. Згідно статутів міська рада може приймати таке рішення стосовно своїх підприємств», - запевнив юрист міської ради.

«Ви мали б приймати рішення про граничну рентабельність і погодження тарифів, але не Положення», - зауважив Соболевський.

"Положення розроблене відповідно до законодавства. Воно затверджує єдиний підхід до формування тарифів. Тож ми нічого не порушуємо», - сказала Марія Бойко.

В підсумку представник Сектору Держрегуляторної служби наголосив, що згідно закону, час сесії Управління має озвучити зауваження Служби депутатам міськради.

Як повідомлялося раніше, з 1 квітня в реформу мають увійти 63 медзаклади області. Відповідно, якщо людині буде необхідне додаткове медичне обстеження без направлення лікаря вона може це зробити платно.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!