У Франківську обговорили новий формат бюджету участі


Сьогодні, 2 листопада в Івано-Франківську відбулась прес-конференція, де презентували проект з вироблення нового формату бюджету участі в Івано-Франківську.

Його реалізує громадська організація “Івано-Франківський регіональний центр” у співпраці з міською владою, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Вже третій рік поспіль франківці залучаються до розподілу частини коштів міської казни для фінансування своїх ідей та ініціатив через механізм бюджету участі. Тож на заході обговорили особливості цього механізму, що планується для його вдосконалення та як забезпечити більш прозорий і відкритий процес взаємодії місцевої влади з громадськістю.

Представник ГО "Івано-Франківський регіональний центр" Наталія Кобильчак розповідає, що механізм нового бюджету участі не складний.

"Процес починається з формування ідеї, далі відбувається залучення мешканців до голосування, потім фінансування і реалізація ініціативи. Проект передбачає чотири блоки, кожен з яких містить два напрямки. Зараз ми формуємо групу та починаємо другий етап - розробку нового головного положення про бюджет участі. Хочемо залучити мешканців до формування цих правил",- пояснює Кобильчак.

Також представник організації додає, що реєстрація на координаційну групу ще триває. Зараз у ній залучено майже 15 людей.

Радник міського голови Христина Костирко зазначає, що Івано-Франківськ серед лідерів в Україні, адже цьогоріч за проекти бюджету участі проголосувало близько 10% громадян.

" Цьогоріч за проекти бюджету участі проголосувало понад 25 тисяч осіб, хоч минулого року було тільки 8. Я пов'язую це з збільшенням суми на проекти, тому що 200 тисяч - це не 50. Якщо взяти грубо, то це 10 % громадян",- розповідає Костирко.